SENAD BRATIĆ ZVONI NA UZBUNU: "Ovo je udar na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine i pokušaj formiranja paradržavnih institucija..."

Mišljenja je da bi jednim potezom korištenjem svojih nadležnostima koje su propisane Dejtonskim sporazumom, konkretno bonskim ovlastima, visoki predstavnik mogao riješiti, kako je rekao, “ovaj udar na ustvano-pravni poredak na BiH.”

  • Politika

  • 10. Feb. 2022  10. Feb. 2022

  • 3

Senad Bratić, narodni poslanik u NSRS-u, komentarišući sjednicu NSRS-a kazao je da je to "tipični primjer udara na ustavno-pravni poredak i pokušaj formiranja paralelizma, pokušaj formiranja paradržavne institucije."

“Otišlo je sve predaleko, ovo je konkretan primjer krivičnog djela kada Sud i Tužilaštvo treba da djeluju, pored zakonodavne i izvršne, i sudska vlast je temelj od svake države. Ovo je udar na državu. To se mora nazvati pravim riječima. Ovo stvara haos i anarhiju”, istaknuo je Bratić.

Kazao je i da vlast u RS-u visokog predstavnika BiH Christiana Schmidta smatraju “turistom koji je došao da ovdje ne radi ništa.”

“Neovisno od visokog predstavnika, Sud i Tužilaštvo više nemaju nikakvog izgovora da ove stvari ne procesuiraju. Schmidt ima sve instrumente u svojim rukama, ima bonske ovlasti koje su koristili njegovi prethodnici. Jednostavno je staviti ovaj sporni zakon o VSTV-u RS-a van snage. Tako i zakon koji će vjerovatno biti usvojen – Zakon o nepokretnoj imovini za korištenje i funkcionisanje javne vlasti, a drugim riječima to je državna imovina koja je rasprodata i treba da to bude riješeno u Parlamentarnoj skupštini BiH. Također, i Agencija za lijekove i medicinska sredstva RS-a“, naveo je Bratić u razgovoru za N1 televiziju.

Mišljenja je da bi jednim potezom korištenjem svojih nadležnostima koje su propisane Dejtonskim sporazum, konkretno bonskim ovlastima, visoki predstavnik mogao riješiti, kako je rekao, “ovaj udar na ustavno-pravni poredak na BiH.”

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...