SENAD BRATIĆ PORUČIO: "Ne nametne li odluke i u RS, Schmidt je saučesnik u diskriminaciji"

O optužbama Ćamila Durakovića da je pokraden Bratić kaže da je stvarao konfuziju među biračima.

  • Politika

  • 10. Okt. 2022  10. Okt. 2022

  • 0

Senad Bratić, kandidat za predsjednika/potpredsjednika Republike Srpske, govorio je u emisiji Rezime o izborima, ali i izbornim krađama. Kaže da CIK radi odgovorno i odluke donosi na osnovu pribavljenih materijalnih dokaza.

"Želim da vjerujem da je sve ovo što CIK radi na mjestu i da ćemo uskoro imati provjerene, potvrđene podatke što se tiče prethodno održanih izbora."

Ističe da je preostalo brojanje dijaspore za Republiku Srpsku.

"Izuzetno je velika količina materijala koja može promijeniti, povećati ovu razliku između mene i Ćamila Durakovića, može u korist mog protukandidata, pa čak i drugi kandidat, Jusuf Arifagić, u toj količini glasova ima šansu da sa 3. pozicije dođe na 1. Mislim da ćemo do vikenda imati te dileme riješene. Očekujem podršku iz dijaspore."

O optužbama Ćamila Durakovića da je pokraden Bratić kaže da je stvarao konfuziju među biračima.

"Sada je počeo davati izjave koje mu stvarno ne služe na čast. Trebaju voditi računa da govore na osnovu provjerenih informacija."

Smatra da će se saznati ko su nalogodavci malverzacija u Hozićima.

"Očekujem da je pitanje dana kada će se utvrditi stvarna istina ko je uradio, šta je uradio i ko je nalogodavac. Ja s tim nemam nikakve veze, ograđujem se apsolutno. Ne treba davati izjave koje su u sferi spekulacija."

Schmidt će biti saučesnik u diskriminaciji Bošnjaka i Hrvata

O rezultatima Pokreta za državu kaže da je realno očekivati i glasova iz dijaspore i da bi trebali imati još jedan mandat.

"Ukoliko visoki predstavnik ne uredi da budu simetrična rješenja na prostoru FBiH i RS-a, doći će do još veće diskrimacija povratnika iz reda Bošnjaka, ali i naših susjeda iz reda hrvatskog naroda."

O položaju Bošnjaka u RS-u kaže:

"Ova asimetrija što se tiče ne samo sastava nego i nadležnosti Doma naroda FBiH i Vijeća naroda RS-a ukoliko se ne ispravi i nadležnosti predsjednika i potpredsjednika u RS-u sa nadležnostima predsjednika i potpredsjednika u FBiH, diskriminacija Bošnjaka i Hrvata će se samo povećati i neće imati mehanizme da mogu djelovati u onom dijelu kada se donose zakoni u NSRS-u koji sadržavaju elemente povrede vitalnog nacionalnog interesa. Visoki predstavnik nema nijednog opravdanja da ove stvari ne uredi."

Smatra da će Schmidt, ukoliko to ne uradi, biti saučesnik u diskriminaciji Bošnjaka i Hrvata.

Bratić navodi da suštinske razlike između aktuelne pozicije i opozicije prema povratnicima, prema državi apsolutno nema.

"Samo je borba ko će doći u poziciju da vrši vlast. Meni je najvažnije da Pokret za državu ima što veći kapacitet."

Ističe da je pluralizam političkih razmišljanja i stavova među Bošnjacima itekako skupo koštao.

"Zbog toga je i formirana Koalicija Pokret za državu. Taj projekat tek treba da se posloži u punom političkom kapacitetu. On nema alternativu."

Istisnuti SDA iz formiranja vlasti ne bi bilo političko mudro

Kaže da političko Sarajevo 2002. godine nije ozbiljno shvatilo kakve su posljedice asimetrije u sastavu i nadležnostima Doma naroda FBiH i Vijeća naroda RS-a.

"Smatram da je SDA u svom radu i pristupu dala jedan izuzetno veliki doprinos, posebno u zadnjih osam godina. Ali nije dovoljno jedno ministarstvo. Pitanje povratnika, izbjeglica i raseljenih lica je pitanje države."

"Pokušati da političkog pobjednika na sva tri nivoa istisnu iz formiranja vlasti, mislim da to ne bi bilo mudro, da bi to politički bila jedna kratkovidnost i da to na duže staze ne bi moglo da funkcioniše", zaključio je Bratić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...