NOVA AMERIČKA STUDIJA OTKRIVA: Vakcinisanje protiv koronavirusa u trudnoći pomaže zaštiti...

Utvrđeno je da su vakcine protiv Covida bila učinkovita u 61 posto u sprečavanju hospitalizacija djece čije su majke bile vakcinisane tokom trudnoće.

  • Zdravlje

  • 17. Feb. 2022  17. Feb. 2022

  • 0

Vakcinisanje trudnica protiv koronavirusa može pomoći u sprečavanju hospitalizacija novorođenčadi zbog Covida, posebno ako su buduće majke primile vakcine kasnije u trudnoći, pokazalo je novo američko istraživanje. Otkriće baca svjetlo na pitanje odnose li se prednosti vakcinacije tokom trudnoće na dojenčad koja bi bila premlada da primi vakcinu.

Naučnici nekoliko pedijatrijskih bolnica i američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) proučavali su djecu mlađu od šest mjeseci između jula 2021. i januara 2022. Studija je analizirala podatke o 379 hospitaliziranih dojenčadi - 176 s Covidom i 203 koja su primljena zbog drugih problema.

Utvrđeno je da su cjepiva protiv Covida bila učinkovita u 61 posto u sprečavanju hospitalizacija djece čije su majke bile vakcinisane tokom trudnoće.

Ta je zaštita porasla na 80 posto kada su majke bile vakcinisane od 21. sedmice trudnoće nadalje do 14 dana prije poroda. Učinkovitost vakcinacije pala je na 32 posto za bebe čije su majke vakcinisane ranije tokom trudnoće.

Autori studije upozorili su da procjene učinkovitosti vakcine ranije u trudnoći treba tumačiti s oprezom zbog male veličine uzorka.

"Želimo osigurati da štitimo i mamu i novorođenče", rekla je Dana Meaney-Delman iz CDC-a.

"Tako da čim trudnica želi biti vakcinisaa, treba to i učiniti", kaže.

Trudnice su pod povećanim rizikom od teškog oblika Covida, a zaraza Covidom tokom trudnoće može povećati rizik od prijevremenog poroda, mrtvorođenosti i drugih mogućih komplikacija trudnoće, prema CDC-u.

CDC preporuča da se žene koje su trudne ili doje, ili sada pokušavaju zatrudnjeti ili bi mogle zatrudnjeti u budućnosti, redovno vakcinišu u skladu s važećim preporukama.

Prethodne studije pokazale su da vakcinisanje protiv koronavirusa tokom trudnoće nije bilo povezano s prijevremenim porodom ili nedovoljnom tjelesnom težinom novorođenčadi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...