SKOPLJAKOVIĆ I GJENERO OGOLILI ČOVIĆEVU SERVILNOST PREMA DODIKU I SRBIJI: "Više od 200.000 Hrvata nestalo je sa područja RS-a, a Čović se tome divi i zavidi im na etničkoj čistoći"

"Teško je razgovarati o izmjenama Izbornog zakona kada sa jedne strane imate osobu koja je bliska sa Dodikom i s vremena na vrijeme upotrebljava treći entitet kao prijetnju, i onda očekujete da Bošnjaci vjeruju", rekao je Skopljaković.

  • Politika

  • 18. Feb. 2022  18. Feb. 2022

  • 2

Sutra u Mostaru zasjeda Udruženje građana "Hrvatski narodni sabor", koje okuplja većinu hrvatskih stranaka u Bosni i Hercegovini.

Najavljeno je donošenje odluka o političkim koracima ukoliko se ne ispune zahtjevi HDZ-a o izmjenama Izbornog zakona onako kako to predlažu. Bojkot institucija i izbora spominje se kao opcija. Najopasniji zaključak je i najava o formiranju nove institucijalne i teritorijalne organizacije BiH – ili trećeg entiteta, ako se zahtjevi ne ispune.

Predsjednik Hrvatske stranke Božo Skopljaković i politički analitičar Davor Gjenero, gostujući na televiziji Hayat, navode da HDZ radi na ostvarenju ličnih ciljeva Dragana Čovića.

Skopljaković je rekao da je iz HNS-a istupilo četiri stranke do sada koje su nezadovoljne dosadašnjim radom i načinom donošenja odluka u HNS-u gdje je HDZ apsolutno nametao svoja rješenja i predstavljao ih kao zajednička, a krijući se iza HNS-a.

"Jedan dio tih stranaka je istupio iz HNS-a kako bi sačuvali svoj dignitet. Teško je reći koje će odluke biti donesene na sjednici. Ne vjerujem da će doći do bojkota izbora. Čović iz svega što se dešavalo ne može izaći jači, i to su neke stranke u HNS-u namirisale i vide svoju šansu. Bilo koja odluka koja se donese u ovom saborune odražava mišljenje svih Hrvata i nisu obavezujuće za sve Hrvate. Nakon sjednice ovog Sabora možemo očekivati i izlazak novih stranaka iz HNS-a", pojašnjava Skopljaković.

Ističe da HDZ radi na ostvarenju ličnih ciljeva.

"Udruga HNS je udruga jednog lica, stranke koje predvodi Dragan Čović i sve što je okupio oko sebe, okupio je sa razlogom da prikaže da većina iz hrvatskog korpusa stoji na jednoj ideji, a vidi da se stranke osipaju. Ovo je nanijelo štetu Hrvatima", rekao je on.

Gjenero je podsjetio na nove poruke Milanovića koji je popodne objavio status na Facebooku koji puno govori o ovome što je ujutro govorio o poziciji BiH u odnosu na perspektivu članstva BiH u euroatlanskim strukturama.

"Sada je govorio o tome kako se Hrvatima u BiH sprema strašna stvar. Kako se pokušava opstruirati promjena Izbornog zakona, kako on zahtijeva od predsjednika Vlade da u Evropskom vijeću glasa protiv svake odluke koja ne bi bila u skladu sa Čovićevim interesima. Na taj način stavlja hrvatski veto na zajedničko odlučivanje unutar EU. On dalje radikalizira poziciju. On dalje zaoštrava konflikt i to radi kao uvertiru u sutrašnju sjednicu predsjedništva HNS-a. To sigurno nije slučajno. Predsjednik Republike u svojim kombinacijama činjenicom da je njegov red duboko u Putinovoj ladici dovodi u katastrofalnu poziciju unutar EU, NATO saveza i u odnosu na našeg najvažnijeg susjeda",– kaže Gjenero.

Skopljaković kaže da je ovo zaista grubi nasrtaj na BiH, a Milanović zaboravlja da je NATO garant sigurnosti, a šta u ovom trenutku nakon velike patnje i boli više treba BiH nego sigurnost, baš kao što je trebala Hrvatskoj kada je ulazila u NATO savez.

"Ulazak u NATO bio bi zaista veliki napredak koji bi nadalje omogućio integraciju EU u BiH, te bi povećao stabilnost u regiji. Znamo koliko je turizam osjetljiv na tanku granicu moguće nesigurnost. Je li to što Milanović želi", pita se Gjenero.

Ističe da su više smo puta pokušavali stupiti u kontakte sa Hrvatskim saborom i predsjedništvom i pokušali pojasniti stanje u BiH.

"Uglavnom smo nailazili na šutnju i nismo uspjeli doći do takvih mogućnosti da informiramo javnost u Hrvatskoj iz druge perspektive o dešavanjima u BiH", rekao je Skopljaković.

Gjenero se osvrnuo na glasanje protiv uvođenja sankcija Miloradu Dodiku. On kaže da je to amandman koji je pokrenut od strane između ostalih jednog hrvatskog zastupnika Tonina Picule.

"Protiv su glasali isključivo zastupnici HDZ-a, iz svog političkog rezona koji je danas predsjednik Vlade pokušavao opravdati tvrdeći da je Picula u ne pravom trenutku pokrenuo amandman, i da treba iskoristiti vrijeme za stvaranje dobrih uvjeta za promjenu Izbornog zakona. S druge strane, Dragan Čović ovisi o HDZ-u iz Hrvatske. Plenković pokušava igrati evropsku rolu u veoma suženom manevarskom prostoru. Fokusiranost Hrvatske na samo jedan segment u BiH. Fokusiranost se najbolje vidjela kod Milanovića kada je rekao da Hrvati sa Dodikom nemaju problemi. Hrvati u jednom dijelu BiH nema nikakvih političkih prava, zajedno s Bošnjacima. Ne radi se o FBiH, radi se o drugom entitetu kojem ne želim reći ni ime zbog pristojnosti. Tu živi četvrtina predratnog hrvatskog stanovništva koji zajedno s Bošnjacima nemaju nikakvih političkih prava", objasnio je Gjenero.

Skopljaković kaže da sankcije koje su SAD nametnule Dodiku i ostalima u BiH su vjerovatno poljuljale neke stvari u BiH u pozitivnom smjeru.

"Oni koji su razmišljali o nekim stvarima koje su htjeli realizirati na ovim prostorima sada sve manje govore o takvim stvarima. Svi oni koji su stali na stranu Dodika podupiru politiku destabilizacije, secesije i krajnje eskalacije odnosa u regiji. Pozivamo SAD i EU da prošire listu sankcija, kako bi svi jednako bili nezadovoljni u BiH, jer uvijek se izlazi sa takvim rješenjima, ne da budemo jednako presretni nego jednako nezadovoljni. Vjerujem da je treći entitet prošlost, ali stvara napetost kod Bošnjaka. Teško je razgovarati o izmjenama Izbornog zakona kada sa jedne strane imate osobu koja je bliska sa Dodikom i s vremena na vrijeme upotrebljava treći entitet kao prijetnju, i onda očekujete da Bošnjaci vjeruju. Oni ne mogu vjerovati takvoj politici i političarima", rekao je Skopljaković.

Osvrnuo se i na Čovićev istup u NSRS kada je kazao da trebaju čuvati entitet RS.

"Preko 200.000 Hrvata je nestalo sa tog entiteta, a preostali koji danas žive u tom dijelu BiH imaju manja prava nego nacionalne manjine u Hrvatskoj. Gospodin Čović se tome divi i zavidi im na etničkoj čistoći. Sjetimo se da je Čović nedavno aplaudirao na dodjelu odličja osuđenom ratnom zločincu koji je osuđen za zločine u Republici Hrvatskoj. Možemo razumjeti da na to šute visoki dužnosnici, ali zašto šute braniteljske udruge", pita se Skopljaković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...