ESA I NASA ZABILJEŽILI RIJETKO VIĐENI PRIZOR: Snimljena najveća dosad viđena solarna erupcija, ovoga puta smo imali sreće...

Iako ovaj događaj nije usmjerio smrtonosne čestice prema Zemlji, važan je podsjetnik na nepredvidivu prirodu Sunca i važnost razumijevanja i praćenja njegovog ponašanja.

  • HiTec

  • 22. Feb. 2022  22. Feb. 2022

  • 1

Svemirska letjelica Solar Orbiter, Evropske svemirske agencije (ESA) i NASA-e, snimila je najveću dosad viđenu solarnu erupciju.

Solarne prominencije su velike strukture zamršenih linija magnetskog polja koje drže guste koncentracije solarne plazme suspendirane iznad površine Sunca, ponekad u obliku lučnih petlji. Često se povezuju s izbacivanjem koronalne mase, koja, ako je usmjerena prema Zemlji, može izazvati štetu na našoj tehnologiji i svakodnevnim životima.

Spomenuta solarna erupcija dogodila se 15. februara i proširila se milionima kilometara u svemir. Dobra vijest je da izbacivanje koronalne mase nije bilo usmjereno prema Zemlji te da zapravo, putuje daleko od nas.

Snimku je snimio uređaj Full Sun Imager (FSI), koji služi za snimanje ekstremnih ultraljubičastih zraka (EUI) na Solar Orbiteru. FSI je dizajniran da gleda cijeli solarni disk čak i tokom bliskih prolaza pored Sunca, kao što će to biti slučaj 26. marta, kad će letjelica proći unutar oko 0,3 puta udaljenosti od Sunca do Zemlje.

Sunce će tad ispuniti puno veći dio vidnog polja teleskopa. Trenutačno, oko diska još uvijek postoji velik prostor za promatranje, što omogućuje da FSI snimi zapanjujuće detalje na udaljenosti od oko 3,5 miliona kilometara.

Drugi svemirski teleskopi kao što je ESA/NASA-in SOHO satelit, često vide solarnu aktivnost poput ove, ali ili bliže Suncu, ili dalje pomoću okultera, koji blokira odsjaj Sunčevog diska kako bi omogućio detaljne slike same korone. Stoga je istaknutost koju promatra Solar Orbiter najveći događaj te vrste ikada snimljen u jednom vidnom polju zajedno sa solarnim diskom, otvarajući nove mogućnosti da se vidi kako se događaji poput ovih po prvi put povezuju sa solarnim diskom. Istovremeno, SOHO može pružiti komplementarne poglede na čak i veće udaljenosti.

Iako ovaj događaj nije usmjerio smrtonosne čestice prema Zemlji, važan je podsjetnik na nepredvidivu prirodu Sunca i važnost razumijevanja i praćenja njegovog ponašanja. Zajedno s ESA-inom budućom namjenskom svemirskom vremenskom misijom Vigil, koja će pružiti jedinstven pogled na ovakve događaje, možemo bolje zaštititi naš planet od nepredvidive i nasilne Sunčeve ćudi, javlja ESA.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...