VAŽAN TRENUTAK ZA SVIJET: NATO po prvi put u historiji aktivirao "Snage za odgovor"

Aktiviranje trupa za odgovor ne znači da će bilo kakve američke ili NATO trupe ući u Ukrajinu, koja nije članica Alijanse.

  • Svijet

  • 25. Feb. 2022  25. Feb. 2022

  • 9

Po prvi put ikad, Snage za odgovor (Response force) NATO-a aktivirane su u odbrambenoj mjeri kao odgovor na tekuću invaziju Rusije na Ukrajinu.

Vrhovni komandant savezničkih snaga NATO-a, general Tod Wolters, aktivirao je multinacionalne snage koje se sastoje od kopnenih, vazdušnih, pomorskih i snaga za specijalne operacije saveznika koje se mogu brzo rasporediti u podršku NATO savezu.

Aktiviranje trupa za odgovor ne znači da će bilo kakve američke ili NATO trupe ući u Ukrajinu, koja nije članica Alijanse.

Američki predsjednik Joe Biden bio je jasan da se američke trupe razmještaju u istočnu Evropu kako bi pomogle zemljama NATO-a koje su nervozne zbog agresivnih akcija Rusije, i da se neće boriti u Ukrajini.

Wolters je to u svojoj izjavi nazvao "historijskim trenutkom".

"Oni predstavljaju fleksibilnu, borbenu kredibilnu snagu koja se može koristiti na više načina i mi u potpunosti koristimo njihovu inherentnu agilnost. Ove mjere odvraćanja su mudre i povećavaju našu brzinu, odziv i sposobnost da zaštitimo i zaštitimo milijardu građana koje smo se zakleli da ćemo štititi”, rekao je Wolters i dodao da snage još nisu raspoređene, ali su u pripravnosti.

Podsjećamo, rano u petak oglasile su se sirene za zračni napad u gradu Lavovu na zapadu Ukrajine, koji je oko 50 km udaljen od granice Poljske, članice NATO-a.

Sjedinjene Države objavile su u četvrtak da će 7.000 američkih vojnika biti raspoređeno u Evropu. Predsjednik Biden je rekao da je odobrio "raspoređivanje kopnenih i zračnih snaga koje su već stacionirane u Evropi" u Estoniju, Latviju, Litvaniju, Poljsku i Rumuniju. Također je rekao da je odobrio slanje "dodatnih kapaciteta američkih snaga" u Njemačku kao dio odgovora NATO-a, uključujući i neke snage koje su stavljene u pripravnost prije nekoliko sedmica.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...