TONINO PICULA, HRVATSKI EUROPARLAMENTARAC NA HRT-u: "Ne može Plenković reći da je za BiH u EU, a istodobno za partnera uzimati Dodika koji je razbijač te suverene države!"

Tonino Picula je izjavu predsjednika Zorana Milanovića po kojoj je izdajnik svako onaj u Hrvatskoj koji se protivi partnerstvu sa Dodikom je ocijenio "promašenom ocjenom koja proizilazi iz jedne političke konfuzije".

  • Regija

  • 27. Feb. 2022  

  • 6

"Dobro je što premijer Andrej Plenković javno iznosi stav da Hrvatska želi što prije vidjeti Bosnu i Hercegovinu kao članice Evropske Unije i da će sve činiti da se taj put ubrza, ali je nedopustivo u tom slučaju se politički vezati za  Milorada Dodika, glavnog razbijača samostalne i suverene Bosne i Hercegovine. To naprosto jedno ne ide skupa sa drugim". Ovo je danas u emisiji "Nedjeljom u 2" na Hrvatskoj televiziji rekao Tonino Picula, zastupnik Hrvatske u Evropskom Parlamentu. Picula je, također, kao neprihvaljivu ocijenio izjavu predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića koji je nedavno kazao da je izdajnik svako u Hrvatskoj ko je protiv suradnje sa Miloradom Dodikom. 

OPAMETIO SE ORBAN, I DODIK ĆE

Tonino Picula je nedavno u Evropskom parlamentu bio jedan od autora amandmana u kojem su tražene evropske sankcije za Milorada Dodika.

Govoreći o politici Milorad Dodika koju je ocijenio kao razbijačku i secesinističku, Picula je rekao da je ta njegova "brahijalnost (nasilnost) u dobroj mjeri oslonjena na podršku koju dobija izvana, prije svega mislim na Beograd, Budimpeštu i Moskvu što ga je tjeralo u sve radikalnije političke poteze. Dodik je odlučio dodati gas u tom svom raspoloženju protiv Bosne i Hercegovine koju naziva jednim velikim "moranjem". Međutim novonastala situacija sa agresijom Rusije na Ukrajinu natjerat će ga da i on preispita svoju poziciju spram Moskve. Kao što smo mogli vidjeti, mađarski premijer Viktor Orban, suočen sa ozbiljnim sumnjama da je ruski igrač unutar Evropske Unije je brže-bolje pohrlio da dočeka izbjeglice iz Ukrajine."

Picula je uvjeren da će Milorad Dodik morati "skloniti nogu sa gasa", jer kako je ocijenio on se "nikada do sada nije suočio sa sličnom situacijom u svojoj političkoj karijeri"

STAVOVE O BIH NISAM MIJENJAO, MILANOVIĆ JESTE

Podsjetio je da teku rokovi za set njegovih oročenih zakona. "Ti zakoni koji predstavljaju secesiju od Bosne i Hercegovine su oročeni do kraja lipnja(juna). On vjerojatno nije računao na ukrajinsku dramu koja se, naravno, može pretvoriti u dramu u nekim drugim državama. Međunarodna zajednica već šalje neke vrlo jasne poruke. Ojačat će vojnu komponentu u Bosni i Hercegovini, operaciju "Altea", a bit će tu još nekih drugih mjera". 

Tonino Picula je izjavu predsjednika Zorana Milanovića po kojoj je izdajnik svako onaj u Hrvatskoj koji se protivi partnerstvu sa Dodikom je ocijenio "promašenom ocjenom koja proizilazi iz jedne političke konfuzije". Ne imenujući Milanovića, on je rekao da bi "trebalo malo pogledati hronologiju u djelovanju raznih političara koji sebi daju slobodu da nešto tako izjavljuju, pa usporediti sa onim što oni sada pričajuŠto se mene tiče, ja sam dosljedan u odnosu prema Bosni i Hercegovini još od onog razdoblja iz prve polovice 90-ih godina kada sam bio politički tajnik Društva hrvatsko-bosansko-hercegovačkog prijateljstva. U to se vrijeme vodila jedna loša politika prema BiH čije ozbiljne posljedice osjećamo i dan-danas", kazao je pored ostalog Tonino Picula u razgovoru sa voditeljem Aleksandrom Stankovićem.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...