DA SE NE ZABORAVI: Kako je tekao proces priznavanja BiH kao nezavisne države...

Prva priznanja Bosne i Hercegovine kao nezavisne države od zemalja svijeta, stigla su i prije održavanja historijskog referenduma.

  • Društvo

  • 01. Mar. 2022  01. Mar. 2022

  • 0

Proces koji je počeo prije trideset godina, traje i danas. Naša zemlja jeste suverena i samostalna država, ali se i dalje redovno suočava sa brojnim pritiscima. Borba traje. Donosimo i historijski prikaz do sada postignutog.

U završnoj fazi disolucije bivše SFRJ, kada su bivše jugoslavenske republike Slovenija i Hrvatska već proglasile nezavisnost, referendum za nezavisnost Bosne i Hercegovine održan je na preporuku Arbitražne komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji predvođene francuskim pravnikom Robertom Badinterom. Skupština Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine 25. januara 1992. na burnoj i teškoj sjednici donosi Odluku o raspisivanju referenduma na kojem će odlučiti o budućnosti.

„Konstatiram da je skupština BiH jednoglasno usvojila odluku o raspisivanju republičkog referenduma za utvrđivanju statusa Bosne i Hercegovine“, rekao je tada Mariofil Ljubić, potpredsjednik Skupštine SRBiH. 29. februara i 1. marta 1992. godine Bosanci i Hercegovci su odlučili. Čak 99 posto od 64 posto izašlih na referendum dalo je svoj glas ZA nezavisnost. Time je bio otvoren put ka međunarodnom priznanju.

„Bosna i Hercegovina konačno izlazi na svoj put do slobode i dostojanstva“, riječi su Alije Izetbegovića, predsjednika Predsjedništva RBiH (29.02.1992).

Neke zemlje za priznanje nezavisnosti BiH nisu ni čekale održavanje referenduma. Bugarska je to učinila 31. januara 1992, Turska 6. februara, a Slovačka dva dana kasnije. Priznanje nezavisnosti BiH ubrzo stiže iz Španije, Libije i Irana. Masovnija priznanja uslijedila su tek mjesec od zvaničnog proglašenja rezultata referenduma. Evropska ekonomska zajednica, preteča Evropske unije, priznala je nezavisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu 6. aprila 1992. Isti dan učinila je to i Njemačka, a dan kasnije SAD i Kanada. Tokom 1992. godine, prve godine agresije na našu zemnlju, 76 država svijeta priznalo je Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu državu.

Ipak, puno priznanje nezavisnosti BiH uslijedilo je tek 22. maja 1992. godine. Bosna i Hrecegovina postaje punopravnom članicom UN-a nakon donošenja Rezolucije 755 - prijem BiH u UN, dok agresija u zemlji uzima maha. Koliko je teško stanje upozorio je na 47. zasjedanju Generalne skupštine svečanog prijema BiH tadašnji ministar vanjskih poslova Haris Silajdžić.

Priznanjem nezavisnosti BiH je dobila pravo da osim UN-a postane i članica drugih međunarodnih organizacija i agencija. Ispred sjedišta UN-a u Njujorku podignuta je bosanskohercegovačka zastava s ljiljanima.

„Okupljeni smo povodom podizanje zastava tri nove države članice: Republike Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Republike Slovenije. Ne smijemo zaboraviti da se čak u trenutku podizanja njihovih zastava sukobi i ispaštanja ljudi u njihovoj regiji nastavljaju. Danas je novi početak“, kazao je 22. maja 1992. Boutros Boutros-Ghali, generalni sekretar UN-a.

Više u prilogu FTV-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...