ODVAŽNOST ILI VLASTITA PROMOCIJA: "Janša prikriva koliko je bio povezan s Putinom"

Mediji bliski Janši i njegovoj stranci navode, međutim, kako su reakcije opozicije na plemenitu i hrabru misiju evropske trojke u Sloveniji ideološki obojeni apriornim negativnim i neprijateljskim odnosom ljevice prema Janši i da su lideri opozicione koalicije "ljubomorni" na premijerovu hrabrost i međunarodni status.

  • Regija

  • 17. Mar. 2022  17. Mar. 2022

  • 4

Odluku slovenskog premijera Janeza Janše da 29 dana pred neizvjesne parlamentarne izbore s premijerima Češke i Poljske ode u Kijev opozicija vidi i kao pokušaj vlastite političke promocije, dok bliski komentatori smatraju da je takva reakcija "izraz ljubomore" zbog Janšine odvažnosti.

Predsjednik Borut Pahor te stranke u koalicijskoj vladi Janšino učestvovanje u riskantnoj misiji i razgovore s ukrajinskim vodstvom pohvalili su kao potreban izraz evropske solidarnosti s Ukrajinom. No četiri stranke lijevog centra, udružene u predizbornu Koaliciju ustavnog luka (KUL), kažu da ta misija nije bila potpuno usklađena s Evropskom unijom.

Smatraju da je mogla "pogoršati situaciju" u nastojanjima vodećih članica da dođu do deeskalacije te da politički lideri u Evropi ne bi trebali u Ukrajini "rat koristiti za vlastitu promociju", prenose slovenski mediji.

"Poruka trojice lidera u Kijevu može biti krivo shvaćena"

Parlamentarni zastupnik Socijalnih demokrata (SD) Matjaž Nemec komentirajući posjetu lidera srednje i istočne Evrope Kijevu izjavio je da ta akcija "nije bila usklađena" s Bruxellesom i da u dijalogu Ukrajine i Rusije poruke koje se šalju ukrajinskoj vladi moraju biti prenesene u skladu s evropskom idejom i s jasnim mandatom iz Bruxellesa.

A predsjednica te stranke Tanja Fajon kazala je da je "ključ mira" u Ukrajini u "ruskim rukama" te da se NATO prema svim dosadašnjim izjavama u taj sukob neće direktno umiješati. "Zbog toga poruka trojice lidera u Kijevu može biti krivo shvaćena i tako voditi u nekakvu eskalaciju rata, što niko ne želi", kazala je Fajon, prenose slovenski mediji.

Bivši premijer Marjan Šarec, predsjednik Liste Marjana Šarca (LMŠ), kazao je da Janša na međunarodnom polju deklarativno izražava solidarnost Ukrajini, ali da u Sloveniji "prikriva koliko je bio povezan s Putinom" i kakav je odnos njegove stranke prema izbjeglicama iz ratnih područja.

Prilika za prikupljanje političkih poena?

Dodao je da je paradiranje s izjavama o Ukrajini i evropskim vrijednostima za Janšu manje od mjesec i pol do izbora očito "prilika za prikupljanje političkih poena."

"Umjesto da odlazi u Kijev s premijerima Poljske i Češke, Janša bi bolje učinio da je izvršio pritisak na svog političkog prijatelja Viktora Orbana da ide u Moskvu i Putina privoli na ustupke kako bi pregovori o prekidu ratnih operacija dobili pravi smjer, umjesto da vanjsku politiku i odlazak na ratno područje koristi za političku promociju. Neka se rat što prije završi i neka lideri rat ne koriste za javne nastupe i fototermine", kazala je Bratušek.

Mediji bliski Janši i njegovoj stranci navode, međutim, kako su reakcije opozicije na plemenitu i hrabru misiju evropske trojke u Sloveniji ideološki obojeni apriornim negativnim i neprijateljskim odnosom ljevice prema Janši i da su lideri opozicione koalicije "ljubomorni" na premijerovu hrabrost i međunarodni status.

Pitanje je hoće li i koliko Janšini javni istupi povodom ukrajinske krize značajnije djelovati na slovensko biračko tijelo, premda tema ruske agresije dominira nad svim ostalim temama, pa i onima koje bi bile normalne u predizborno vrijeme, prenosi Hina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...