DRAGAN MEKTIĆ ZA "SB" NAKON POBJEDE NAD TELEDIRIGOVANOM OPTUŽNICOM: "Tek sad ću da krenem u borbu protiv 'tadićki i tegeltija', potreban je reset Tužilaštva BiH"

Malo poslije izricanja oslobađajuće presude Dragan Mektić je ekskluzivno za „Slobodnu Bosnu“ otkrio šta će se dalje dešavati s njegovom borbom protiv lošeg pravosuđa u našoj zemlji

  • Politika

  • 17. Mar. 2022  17. Mar. 2022

  • 4

Piše: Darko OMERAGIĆ

Dragan Mektić, bivši ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine danas je nepravomoćnom presudom Suda BiH oslobođen krivnje za optužbe da je počinio krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja. Zajedno s njim krivnje su oslobođeni i Igor Golijanin, Samir Agić i Edin Garaplija, no u ovom slučaju fokus javnosti je posebno bio usmjeren ka nekadašnjem ministru sigurnosti, a današnjem poslaniku SDS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Draganu Mektiću jer je cijeli slučaj od početka mirisao na politički obračun SNSD-a i HDZ-a BiH s neposlušnim Mektićem koji je javno kritikovao rad bivše glavne državne tužiteljice Gordane Tadić i bivšeg predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) Milana Tegeltije.

Malo poslije izricanja oslobađajuće presude Dragan Mektić je ekskluzivno za „Slobodnu Bosnu“ otkrio šta će se dalje dešavati s njegovom borbom protiv lošeg pravosuđa u našoj zemlji, ali je prokomentarisao i političku pozadini ovog sudskog progona o kojoj tokom višegodišnjeg suđenja nije mogao govoriti:

POLITIČKA DISKVALIFIKACIJA

„Sve krenulo od Tadić i Tegeltije jer sam kritikovao pravosuđe i to sam javno govorio da je Tužilaštvo BiH korumpirano, kriminalizovano i pod teškim političkim utjecajem, prije svega HDZ-a i SNSD-a . Tadić je zbog mojih svakodnevnih kritika smislila i našla podobnog tužioca (tužiteljica Vedrana Mijović op.a.) koji će od ničega napraviti slučaj. Podobna Vedrana Mijović se danas nije smjela ni pojaviti u sudnici nego je poslala nekog „bezveze“ tužioca, a htio sam je pitati što joj je trebalo da ovo sve uradi“, kaže Mektić.

Mektić nema sumnje da je cijeli slučaj napravljen kako bi ga se politički diskvalifikovalo i da ga se kazni zatvorom.

„Išli su na član 3. da bude kao visoka korupcija jer sam bio politički oponent onih političkih partija za koje je Tadić radila. Stavljali su mi na teret i da sam prekršio Zakon o sukobu interesa misleći da će mi na osnovu toga uspjeti oduzeti mandat u Parlamentu. Nevjerovatna je činjenica da je ama baš svaka rečenica koja je smišljena u ovoj optužnici odbijena od Suda BiH. Znači, Sud BiH ni u najmanjem minimumu nije ništa prihvatio od onoga što je napisano u optužnici. Ovo nije dolazilo ni u kakvu sumnju“, kazao je Mektić.

Bivši ministar nam je rekao da je presudu čekao vrlo relaksiran, ali da je sada još relaksiraniji za ono što će uslijediti kasnije, a to je drugostepena presuda.

Mektić je dobio svoju ličnu bitku, ali nas je zanimalo hoće li nastaviti borbu za bolje pravosuđe i poslije svega:

„Naravno, tek sad ću da krenem! Do sada nisam htio jer se protiv mene vodio ovaj postupak i da ne bude kako pričam o pravosuđu zbog mog procesa. Evo, sad ima presuda pa ćemo vidjeti. Sad ću se okrenuti borbi protiv kriminala, korupcije i političkog utjecaja na pravosuđe, odnosno na Tužilaštvo BiH.“

RAD U INTERESU POLITIKE

Rahmetli Fahrija Karkin je svojevremeno govoreći o stanju u pravosuđu na državnom nivou rekao da bi rješenje bilo da se sve resetuje i krene od nule, odnosno postojeći kadrovi zamijene novim. Isto je danas ponovio i Mektić:

„To sam i ja danas rekao novinarima pred Sudom BiH. Konkretno mogu govoriti o Tužilaštvu BiH u kojem radi puno korumpiranih i kriminalizovanih tužilaca. Uvažavam da postoji jedan broj ljudi koji ima dobre namjere, ali od Gordane Tadić to nije bilo dozvoljeno jer je njoj bio cilj da radi za političke interese. Jedino rješenje je kompletno resetovanje Tužilaštva BiH, odnosno preispitivanje svakog tužioca pojedinačno i bez velikih kadrovskih promjena u toj instituciji ništa se posebno neće promijeniti bez obzira koga dovedete za glavnog tužioca, pa taman i da sa Marsa siđe jer većina korumpiranih i kriminalizovanih potkopavaju i glavnog tužioca, ma ko on bio“, tvrdi Mektić.

Slučaj Dragana Mektića će se vjerovatno i pravomoćno okončati kao i brojni drugi slučajevi bh. političara koji su trošili svoj novac za odbranu u ovakvim i sličnim prilikama, a sada će im to država, odnosno poreski obveznici morati vratiti. Tako završava svaka „borba protiv visoke korupcije i kriminala“ u BiH koji vode teledirigovani tužioci.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...