KAKO BRISEL REFORMIŠE IZBORNA PRAVILA: Prijedlog moderatora iz EU za formiranje Komisije za izbor članova CIK-a samo je prepakirana verzija zahtjeva HDZ-a BiH

Ovim prijedlogom evropski medijatori u razgovorima u reformi izbornog zakonodavstva, predvođeni Angelinom Eichhorst Baerbock žele, navodno, napraviti kompromis između prijedloga Hrvatske demokratske zajednice BiH i stavova probosanskog političkog bloka.

  • Politika

  • 18. Mar. 2022  18. Mar. 2022

  • 3

Kako otkriva portal "Istraga" na svom Twitter nalogu, predstavnici Evropske unije na pregovorima sa političkim strankama u  Sarajevu o promjenama izbornog zakonodavstva namjeravaju u proces imenovanja članova Centralne izborne komisije (CIK-a) uključiti delegate Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Kako se dalje navodi, u Komisiju za izbor članova CIK-a ušla bi tri delegata Doma naroda PSBiH, a Komisija bi odluku o prijedlogu kandidata morala donositi dvotrećinskom većinom.

Ovim prijedlogom evropski medijatori u razgovorima u reformi izbornog zakonodavstva, predvođeni Angelinom Eichhorst, žele navodno napraviti kompromis između prijedloga Hrvatske demokratske zajednice BiH i stavova probosanskog političkog bloka. Kao što je poznato, HDZ BiH u svom je prijedlogu tražio da se izbor članova CIK-a, pored Predstavničkog doma PS BiH, treba potvrditi i u Domu naroda. Imajući u vidu da u tom parlamentarnom tijelu nadmoćnu većinu imaju delegati iz HDZ-a i SNSD-a, potpuno je jasno kako u tom slučaju ne postoje ni najmanji izgledi da u CIK BiH budu izabrani članovi koji nisu po volji ove dvije stranke. 

Kao što je poznato, SNSD i HDZ BiH, kao i Radončićev SBB, su od izbora novih članova CIK-a u martu 2020. godine osporavali njihovu legalnost i legitimitet. Upućena je bila i žalba Sudu Bosne i Hercegovine koji je presudio da je izbor članova CIK-a obavljen na zakonit način. 

Predstavnički dom PS BiH izabrao je troje novih članova CIK-a nakon što je Komisija za izbor i imenovanje probila zakonske rok koji propisuje da je obavezna 60 dana prije isteka mandata člana CIK-a dostaviti listu kandidata Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Treba podsjetiti da je na čelu Komisije za izbor i imenovanja članova CIK-a bio Milan Tegeltija, u to vrijeme predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, današnji savjetnik Milorada Dodika.

Prema izmjenama  zakona koje su predložili evropski medijatori, Komisija za izbor i imenovanja imala bi devet članova (umjesto dosadašnjih sedam). Jednog člana bi imenovao predsjednik VSTV-a između članova te institucije (do sada su bila dva člana), šest bi imenovala Administrativna komisija i to po tri iz Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamenta BiH, dok bi dva postavljao predsjednik Centralne izborne komisije od članova CIK-a.

Komisija za izbor i imenovanja sve odluke donosi dvotrećinskom većinom, što praktično znači da nakon što u nju budu uključeni predstavnici HDZ BiH i SNSD-a izu Doma naroda nijedan član CIK-a ubuduće neće moći biti izabran ukoliko nije po volji Milorada Dodika i Dragana Čovića.

Iz ovih izmjena jasno je da evropski medijatori nisu napravili nikakav kompromis, nego su samo ponudili drugačiju formu prijedloga HDZ-a BiH čiji je cilj ponovno uspostavljanje kontrole ove stranke i SNSD-a nad CIK-om, odnosno izbornim procesom u Bosni i Hercegovini. 

("SB")

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...