ČEDOMIR JOVANOVIĆ OTVORENO: "Ukoliko se ostavi neriješena situacija u BiH imamo razloga za zebnju" (VIDEO)

Ističe da je svima jasno koliko je danas region osjetljiv i koliko bi Moskvi dobrodošao jedan novi front koji bi se otvorio na Balkanu.

  • Regija

  • 18. Mar. 2022  18. Mar. 2022

  • 1

Čedomir Jovanović, lider Liberalno-demokratske partije Srbije, kaže kako je vjerovao da će Srbija na kraju glasati za osudu ruske agresije u Ukrajini u UN-u zajedno sa regionom, Evropom i gotovo čitavim svijetom.

NOVI KURS

"Ono što paralelno s tim ne mogu da zanemarim je duboka povezanost naše zemlje i društva sa Rusijom i ruskom politikom na Balkanu, koja je isključivo vođena svojim interesima i koja je do sada, po pravilu, žrtvovala sve koji su bili deo tog koncepta, služeći interesima Moskve, a ne autentičnim interesima društva koje političari ovde u regionu moraju da predstavljaju. Tu pre svega mislim na ono što se dešavalo i u Srbiji i u Republici Srpskoj, Crnoj Gori povremeno, ali ipak verujem da je ono što se desilo u UN-u najava i zapravo već jedan novi kurs koji će Srbija slediti u politici na tom međunarodnom planu. To je jako važno za region", ističe Jovanović.

Mišljenja je da postoji razlika u onome što radi Dodik i onome što se dešava u Beogradu, a da se to konačno vidjelo, jer je Dodik bio protiv glasa BiH u UN-u, iako je Srbija s našom i drugim zemljama regiona zajednički osudila rusku agresiju.

"Mislim da je to sve samo aktuelizovalo naša nastojanja i napore da izgradimo region na onim osnovama na kojim on mora biti ako želimo da ga sačuvamo. To nisu osnovi koji su utvrđeni u Daytonu 1995. niti se može reći da je to ono što smo mogli da gledamo u tim regionalnim politikama unazad 30 godina. Dayton je potrebno dalje razvijati, a nikako držati BiH u fazi nekog zamrznutog sukoba ili latentnog haosa", govori Jovanović i dodaje da region nije dovoljno integrisan u evropskom ili sigurnosnom smislu.

Ističe da je svima jasno koliko je danas region osjetljiv i koliko bi Moskvi dobrodošao jedan novi front koji bi se otvorio na Balkanu.

"Ipak, imajući u vidu ono što se dešava, uveren sam da će se Srbija suprotstaviti tim nastojanjima i da će slediti svoje interese, interese regiona, koji se u ovom trenutku potpuno razlikuju od onoga što je interes Moskve, kaže Jovanović i dodaje da “ukoliko se ostavi nerešena situacija u BiH, na Kosovu, ukoliko i dalje budu tako komplikovani regionalni odnosi, u Makedoniji, Crnoj Gori, ukoliko se nastavi neprincipijelna politika i to čudno partnerstvo Srba i Hrvata u BiH koje je upereno direktno protiv mira u čitavoj državi, onda imamo puno razloga za zebnju”.

Ipak, mišljenja je da je “šokantni ruski napad na Ukrajinu, guranje Evrope u situaciju u kojoj se ona nije nalazila 80 godina, te zastrašujuće slike sa ratišta u Ukrajini, ujedinio čitav svet, samu Evropu, a i nas na Balkanu”. Uvjeren je da će se Srbija nakon izbora potpuno drugačije ponašati i da će zauzeti zajedničke političke pozicije sa regionom.

Ocjenjuje da je vrlo često BiH bila u problemu zbog neprincipijelnosti onoga što mi nazivamo međunarodnom zajednicom.

"Uostalom, videli ste kako se glasalo u EP-u kada su poslanici iz Hrvatske praktično glasali protiv osude Dodika i sankcija koje mu se uvode. Verujem da je ovo što se desilo otrežnjujuće i za samu EU i da će ona na primeru Ukrajine i imajući pred sobom slike paklenih 90-ih godina odavde sa Balkana, ipak pokazati više razumevanja za potrebe BiH, Srbije, regiona, naravno i Kosova, poručuje Jovanović i naglašava da nema ništa protiv daljeg širenja NATO-a u regionu, ali i da ga plaši odsustvo političke vizije koje je sada prisutno i u Prištini i u Beogradu, kao i nedostatak jasnog plana i inicijative kojim bi se konačno zatvorila otvorena pitanja koja prijete svima.

"Ne mogu da pobegnem od nesporne činjenice, a to je da je Vučić mnogo bliži LDP-u nego bilo koja druga opoziciona stranka, pa tako sada druge opozicione stranke plaše birače u Srbiji", ističe Jovanović za Oslobođenje i dodaje da je rat u Ukrajini probudio vječite strahove, ali nas i podsjetio na to koliko smo zapravo sretni.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...