OPASNA IGRA SNSD-a: Republika Srpska ostaje bez 111 miliona KM zbog...

Opozicija u Narodnoj skupštini ocjenjuje da je posebna sjednica održana kako bi se amortizovalo nezadovoljstvo javnosti zbog glasanja delegata SNSD-a u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine protiv ukidanja akciza po hitnom postupku. Smatraju da se zaključci Narodne skupštine brzo zaborave.

  • Društvo

  • 20. Mar. 2022  20. Mar. 2022

  • 1

Uvođenjem nulte stope PDV-a Republika Srpske će ostati bez 111 miliona maraka do kraja godine, a po osnovu ukidanje akcize na gorivo bez 17,6 miliona mjesečno. U SNSD-u kažu da ovim prijedlogom žele pomoći kućnim budžetima građana i da je za glasanje delegata iz Republike Srpske na nivou Bosne i Hercegovine neophodan stav Narodne skupštine. 

"To činimo na ispravan način. Ono što galame Borenovići i ostali koji su predložili na šest mjeseci, ranije smo i mi mislili da je moguće, ali smo se uvjerili da je to nemoguće. Realni smo da treba sačekati par dana i sagledati sve efekte i mi smo to sagledali", kazao je lider SNSD-a Milorad Dodik.

Opozicija u Narodnoj skupštini ocjenjuje da je posebna sjednica održana kako bi se amortizovalo nezadovoljstvo javnosti zbog glasanja delegata SNSD-a u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine protiv ukidanja akciza po hitnom postupku. Smatraju da se zaključci Narodne skupštine brzo zaborave.

"Oni su vidjeli kakav je puls naroda da bi skrenuli pažnju na mjesec dana predlažu smanjenje akciza i ukidanje PDV-a, znajući da neće imati podršku svojih koalicionih partnera iz akcizne koalicije SNSD-a i HDZ-a", kazao je Nebojša Vukanović, zastupnik u Klubu SDS-a u NSRS-u.

Osim što izmjene zakona o PDV-u i akcizama moraju dobiti zeleno svjetlo od Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Parlamenta Bosne i Hercegovine, za njihovu primjenu se moraju izmijeniti i softverska rješenja.

"Za implementaciju zakona je potrebno minimalno šest mjeseci. Mi smo treću godinu na privremenom finansiranju, nemamo budžet niti novac neophodan za nadogradnju softverskog rješenja", poručuje Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH

Politički analitičari na prijedloge SNSD-a i opozicije za ukidanje akcize na naftne derivate i PDV-a gledaju kao na politička nadmudrivanja, iz kojih bi deblji kraj mogli izvući opet građani.

"Može zaista izgledati kao principijelonost vladajućih u Republici Srpskoj da nijedna odluka na nivou Bosne i Hercegovine ne može da se donese i uopšte raspravlja bez Narodne skupštine Republike Srpske. Naravno takvu priču predstavlja SNSD. S druge strane, na to možemo da gledamo kao na pokušaj blokiranja bilo kakve inicijative opozicije ili grupacija koje nisu bliske vlastima u Republici Srpskoj. Takođe možemo gledati i kao pokušaj odugovlačenja i zauzimanja političkih pozicija za naredni period", tvrdi politički analitičar Mladen Bubonjić za BHRT.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...