ČIJI ĆE KADROVI NA FUNKCIJE DIREKTORA POLICIJSKIH AGENCIJA: Marinko Čavara optužuje Bakira Izetbegovića za...

Već uvelike se prave križaljke, čiji će direktor na koju funkciju.

  • Društvo

  • 21. Mar. 2022  21. Mar. 2022

  • 0

Direktorima Granične policije i Direkcije za kooridinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine Zoranu Galiću i Mirsadu Viliću drugi mandati ističu početkom maja i treći put nemaju pravo biti birani. Drugi mandat ističe i njihovim zamjenicima, kao i zamjeniku direktora SIPA-e Đuri Kneževiću. Krajem marta je najavljeno održavanje sjednice Nezavisnog odbora Parlamenta Bosne i Hercegovine, koji bi trebao donijeti odluku o raspisivanju konkursa za direktore i zamjenike direktora policijskih agencija. Odluka je spremna, kako je za BHT1 kazao predsjednik ovog tijela, no pitanje je hoće li sjednica uopće biti i održana, budući da je do sada tri puta bila otkazana zbog nedostatka kvoruma. 

ENES OBRALIJA, predsjednik Nezavisnog odbora Parlamentarne Skupštine BiH

"Mi smo obavljajući svoje konsultacije, moji potpredsjednici i ja imamo pripremljene materijale, već je gotova odluka i konkurs, sve je to spremno, ali to mora doći na sjednicu, i krajem marta ću zakazati sjednicu. Da li će kolege doći ili ne, ne bih želio govoriti". 

Nakon što ovo tijelo završi svoj dio posla, odnosno izvrši odabir, dostavljaju ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine imena uspješnih kandidata za upućivanje u dalju proceduru prema Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

Rad ovog nezavisnog tijela blokirali su članovi koji dolaze iz Republike Srpske, zbog toga što se, kako nezvanično saznajemo, osporava imenovanje novog direktora Službe za poslove sa strancima. Ovu funkciju i dalje obavlja Slobodan Ujić, kojem je mandat istekao prije godinu i po dana. Vladajućima je posebno interesantna pozicija direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine. Na ovu poziciju bi, sve je glasnije, umjesto Vilića mogao doći sadašnji v. d. direktora Federalne uprave policije Ensad Korman. Zanimljivo je i da je Korman stvarno vršitelj dužnosti direktora FUP-a čak deset, a formalno tri godine. Na njegovo mjesto mogao bi doći Zoran Galić, sadašnji direktor Granične policije ali, kako saznaje BHRT, i dalje nema političke saglasnosti da upravo on bude direktor FUP-a. Još se čeka rasplet situacije između SDA i HDZ-a BiH. 

MARINKO ČAVARA, član Predsjedništva HDZ-a BiH

"Zakon kaže da vlada mora imenovati prvorangiranu osobu koju je predložio Nezavisni odbor, a s druge strane dobijete odgovor od čelnika SDA Bakira Izetbegovića koji kaže da on nikad neće dopustiti da to bude Hrvat. To jasno pokazuje namjere kakve su po tom pitanju". 

Kada je u pitanju pozicija direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, Osman Mehmedagić, bez obzira što mu je mandat istekao još prije dvije godine, a krajem mjeseca stiče uslove i za penziju, on će i dalje, kako su nam kazali iz SDA, ostati direktor ove agencije do kraja mandata ove vlasti. Iako su se pojavile informacije da je spreman novi kandidat za tu poziciju, to niko sa sigurnošću nije mogao potvrditi. No iz Komisije za nadzor nad radom OSA-e jasni su da bi se novi direktor trebao imenovati, posebno i zbog činjenice da se protiv Mehemdagića vodi istraga u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

NERMIN NIKŠIĆ, predsjednik Komisije za nadzor nad radom OSA-e BiH

"Neće biti prvi službenik koji je stekao uslove da ide u penziju da ostaje raditi, to neće promijeniti njegov status, prije svega mislim da treba da se provede potrebna konkursna procedura i da se kroz Vijeće ministara imenuje novi direktor, ova sigurnosna komisija je jedno od tijela koje daje svoje mišljenje, no to mišljenje nije obavezujuće za Vijeće ministara".

Stručnjaci poručuju da mnogim političarima u Bosni i Hercegovini, posebno onima koji su pod lupom zbog korupcije i organizovanog kriminala, ne odgovara da imamo jak sigurnosni sistem. 

Više u prilogu BHRT-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...