PREMINUO SANADEROV ČOVJEK IZ SJENE: Bio je moćan saradnik nekadašnjeg premijera Hrvatske

Šira javnost saznala je za njega kada je kao bliski saradnik bivšeg premijera Ive Sanadera ušao u upravljačku strukturu INA-e.

  • Hronika

  • 22. Mar. 2022  22. Mar. 2022

  • 1

Konsultant mađarskog MOL-a, nekadašnji član uprave INA-e i jedan od najbližih saradnika bivšeg premijera Ive Sanadera, Josip Petrović, preminuo je jučer nakon duge i teške bolesti.

Telegramu je ta informacija potvrđena iz dva pravosudna izvora uključena u proces u kojem je Petrović bio optužen.

Prije dva mjeseca nagodio se s USKOK-om na uslovnu kaznu zbog svoje uloge u aferi s trgovanjem povjerljivim informacijama iz tajnih istraga. Osuđen je na osam mjeseci zatvora uslovno na tri godine. Priznao je na sudu da je bio među onima koji su preko Vlade Rajića i njegove mreže korumpiranih policajaca nabavljali podatke o prisluškivanju i izvidima sumnjivog poslovanja.

Ime iz afera Fimi media, Pliva, ‘Konzultantica’…

Jozo Petrović bio je čovjek čije se ime spominjalo u raznim aferama, od Plive, Fimi medije do Konzultantice.

Šira javnost saznala je za njega kada je kao bliski saradnik bivšeg premijera Ive Sanadera ušao u upravljačku strukturu INA-e.

Tada se tvrdilo kako nema iskustva u naftnom biznisu, pa je dobio sektor maloprodaje, Ipak, ključna referenca bila je, prema izvještajima iz onog vremena, njegova bliskost s ondašnjim premijerom.

Unatoč tome za nekoliko godina Petrović preuzima sektor rafinerija i marketinga – ključni dio poslovanja kompanije odgovoran za nabavu sirove nafte i prodaju naftnih derivata –  poslove vrijedne na desetke milijardi kuna godišnje. Navodno niti jedna odluka nije bila donesena bez njega.

Nekadašnji čelni čovjek državne plinske kompanije Plinacro Branko Radošević svjedočio je tokom sudskog procesa INA-MOL, pokrenutog zbog korupcije kod prodaje INA-e MOL-u, da je upravo Petrović na njega vršio pritisak da ‘olabavi u pregovorima s Mađarima’ oko izdvajanja plinskog skladišta Okoli iz Ine.

Nakon što je otišao iz Ine, Petrović je postao konsultant MOL-a. U slučaju Fimi media, pak, bivši direktor korporativnih komunikacija u Ini Tomislav Štengl svjedočio je kako mu je Petrović naredio da mora sarađivati baš s Fimi medijom. Petrović je sve to negirao, ali se nije mogao otarasiti imidža Sanaderovog čovjeka iz sjene.

Petrovićevo zdravstveno stanje već je godinama bilo narušeno. U nekoliko navrata sudski postupak u kojem je bio optužen za trgovinu povjerljivim informacijama odgađan je upravo zbog njegove bolesti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...