AMNESTY INTERNATIONAL SVJETSKE SILE OPTUŽUJE ZA STVARANJE PLODNOG TLA ZA SUKOBE: Rusiji humanitarni koridori služe kao smrtonosne klopke

"Zemlje s visokim BDP-om nagomilale su zalihe vakcina, milione doza više no što mogu iskoristiti, i te su zemlje mogle vakcinisati svoje cijele populacije tri do pet puta više", navedeno je u izvještaju.

  • Svijet

  • 29. Mar. 2022  29. Mar. 2022

  • 0

Amnesty International (AI) optužio je svjetske sile da su stvorile plodno tlo za niz sukoba kojima je međunarodna zajednica svjedočila u 2021, što je rezultiralo kršenjima ljudskih prava i humanitarnog prava golemih razmjera. AI prati stanje ljudskih prava u 154 države, a u svom danas objavljenom godišnjem izvještaju navodi da je međunarodna zajednica prošle godine gledala kako se "rađaju novi sukobi, a neriješeni se produbljuju".

"U Afganistanu, Burkini Faso, Etiopiji, Izraelu i Palestini, Libiji, Mjanmaru i Jemenu, da navedemo samo nekoliko, sukobi su rezultirali kršenjem ljudskih prava i humanitarnog prava golemih razmjera", piše u izvještaju. Svjetske sile, tvrdi udruženje za ljudska prava, dopustile su da teška kršenja ljudskih prava prolaze nekažnjeno. "Premalo je puta stigao međunarodni odgovor. U premalo smo slučajeva na djelu vidjeli pravdu i odgovornost. Umjesto toga, sukob se proširio", piše AI.

Amnesty International posebno izražava prezir prema Zapadu zbog odgovora na pandemiju koronavirusa izvan svojih granica, istaknuvši da su zapadne zemlje našle zajednički jezik s velikim proizvođačima vakcina i još više stvorile nejednakost bogatih i siromašnih zemalja.

"Zemlje s visokim BDP-om nagomilale su zalihe vakcina, milione doza više no što mogu iskoristiti, i te su zemlje mogle vakcinisati svoje cijele populacije tri do pet puta više", navedeno je u izvještaju.

AI se posebice žestoko obrušio na Evropsku uniju, Norvešku, Švicarsku i Veliku Britaniju jer su se protivile prijedlogu da se privremeno odreknu prava na intelektualno vlasništvo za vakcine protiv koronavirusa.

"Farmaceutske kompanije potpomognute moćnim vladama svoje su pošiljke vakcina usmjeravale prema bogatim zemljama", dodaje se u izvještaju. AI je također osudio napade na ljudska prava pod izlikom borbe protiv širenja virusa, podsjećajući na nasilno gušenja protesta u svim dijelovima svijeta, posebice u Kamerunu, Obali Bjelokosti i Čadu.

Amnesty je upozorio i da je ruska invazija na Ukrajinu "ponavljanje" Sirije, s ratnim zločinima koji se gomilaju u nešto više od mjesec dana ratnih sukoba." "Ovo što se događa u Ukrajini je ono što smo mogli vidjeti u Siriji", kazala je glavna sekretarka AI-ja Agnès Callamard, navodeći namjerne napade na civilnu infrastrukturu, kuće i domove, bombardiranje škola.

Rusiju je optužila da joj humanitarni koridori služe kao "smrtonosne klopke".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...