BRUKA I SRAMOTA: Otvoreno ruganje bh. pravosuđu, umjesto u Sudu BiH načelnik Vlasenice završio u društvu Milorada Dodika…

Otvoreno ruganje bh. pravosuđu, uz fotografiju koja je osvanula na društvenim mrežama.

  • Društvo

  • 31. Mar. 2022  31. Mar. 2022

  • 5

Umjesto na ročištu u sudnici Suda Bosne i Hercegovine, načelnik Vlasenice Miroslav Mićo Kraljević sinoć se pojavio u Banjoj Luci u posjeti Miloradu Dodiku.

Podsjetimo, Miroslav Mićo Kraljević, Mane Đurić, Radenko Stanić i Goran Garić optuženi su za teške ratne zločine počinjene početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu nad bošnjačkim civilima u Vlasenici i jučer su se trebali pojaviti na suđenju, koje je zbog navodne bolesti optuženog Maneta Đurića samo u ovom mjesecu dva puta otkazivano.

Na zvaničnoj web stranici Suda BiH stoji:

"Dana, 30.3.2018. godine održano ročište za izjašnjenje o krivnji optuženih na kojem su se optuženi Mane Đurić, Radenko Stanić, Miroslav Kraljević i Goran Garić izjasnili da nisu krivi. Glavni pretres u ovom predmetu otvoren je 2. oktobra 2019. godine. U toku je iznošenje dokaza tužilaštva", navodi se na stranici Suda BiH.

Već tri godine traje razvlačenje suđenja vlaseničkoj četvorki. Ročišta su odgađana „zbog zdravstvenih problema Đurića“, te je suđenje nakon glavnog pretresa 2019. godine počelo iznova u aprilu prošle godine, uz povratak prvooptuženog u sudnicu i novu predsjedavajuću Vijeća Dalidu Burzić. Tužilaštvo BiH je najavilo saslušanje više od 100 svjedoka o nezakonitim zatvaranjima, mučenjima, nestancima i ubijanjima.

Kraljević je bio komandant tzv. Specijalne policijske jedinice, čiji su pripadnici silovali, pljačkali, ubijali i zatvarali vlaseničke Bošnjake.

Njega je početkom februara ove godine na Sudu BiH prozvao Predrag Bastah, koji je prošle sedmice prvostepenom presudom osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina nad vlaseničkim Bošnjacima.

Bastah je 4. februara 2010. godine u drugom predmetu pravosnažno osuđen na 22 godine zatvora, također za zločine protiv čovječnosti. Prošlosedmičnom presudom kazne su mu objedinjene i izrečena mu je jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 35 godina.

Svjedočeći u svoju korist Bastah je izjavio da je po naredbi i pod prijetnjom oružjem Miroslava Kraljevića ušao u autobus sa zatvorenicima, koji su potom odvezeni na strijeljanje na području Vlasenice.

Bastah je tokom suđenja za učešće u ubistvima 37 civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Mračni do, nekoliko puta prozivao Kraljevića, Stanića, Đurića i Garića, kao i Kraljevićevu sestru Višnju Aćimović.

Sud BiH je u februaru 2017. godine potvrdio optužnicu protiv nje zbog optužbe da je zajedno s više naoružanih pripadnika VRS-a učestvovala u ubistvima 37 muškaraca bošnjačke nacionalnosti, počinjenim početkom juna 1992. na lokalitetu Mračni do, u neposrednoj blizini logora Sušica.

Kako stoji u optužnici, muškarci su na to mjesto dovezeni autobusom iz zatvora koji se nalazio iza zgrade Suda u Vlasenici. Prema Tužilaštvu BiH, Aćimović je iz vatrenog oružja strijeljala muškarce koji su bili svega nekoliko metara udaljeni od autobusa. Tijela su pronađena i ekshumirana 2000. na istom mjestu gdje su žrtve strijeljane.

Aćimović je pobjegla u Srbiju, koja i pored Inetrpolove potjernice nije bila spremna izručiti je državi Bosni i Hercegovini, jer posjeduje dvojno državljanstvo. Suđenje je počelo u decembru 2020. godine na Specijalnom sudu u Beogradu. Aćimović je negirala krivnju, tvrdeći da je "sve napakovano jer su ugledna porodica".

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...