NAKON SNIMAKA IZ BUČE: Njemačka protjeruje 40 ruskih diplomata

Njemačka ministrica je istaknula da su ti uposlenici ruske ambasade “prijetnja za sve koji kod nas traže zaštitu”. Njemačka je primila više od 300.000 ukrajinskih izbjeglica koji su napustili zemlju zbog agresije na Ukrajinu od 24. februara.

  • Svijet

  • 04. Apr. 2022  04. Apr. 2022

  • 3

Njemačka je odlučila protjerati “veliki broj” ruskih diplomata na službi u Berlinu, u vezi s ratom u Ukrajini, saopćila je u ponedjeljak ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock, a agencija France Presse navodi da ih je čak 40.

Njemačka ministrica je istaknula da su ti uposlenici ruske ambasade “prijetnja za sve koji kod nas traže zaštitu”. Njemačka je primila više od 300.000 ukrajinskih izbjeglica koji su napustili zemlju zbog agresije na Ukrajinu od 24. februara.

“To više nećemo trpjeti”, dodala je u kratkoj pisanoj izjavi. Izgon diplomata iz Njemačke događa se nakon sličnih odluka u nizu zemalja EU ovih dana.

Ministrica je još jednom oštro osudila “nevjerovatnu okrutnost ruskih čelnika i svih koji slušaju njihovu propagandu”, najprije u Buči, mjestu blizu Kijeva koje su ukrajinske snage oslobodile i gdje je u subotu otkriven velik broj tijela koja su ležala na ulicama ili su nabrzinu ukopana.

"Snimke iz Buče “svjedoče (…) o želji za istrebljenjem koja prelazi sve granice. Moramo se suprotstaviti ovoj nečovječnosti snagom naše slobode i ljudskosti. Moramo se zalagati za našu slobodu i biti spremni da je branimo”, rekla je ministrica iz redova Zelenih koja je ove strahote što ih ukrajinski predsjednik pripisuje ruskim snagama ranije nazvala “ratnim zločinom” i “zločinom protiv čovječnosti”.

Njemačke vlasti sumnjaju da diplomati na koje se odnosi odluka o izgonu surađuju s ruskom obavještajnom službom i sada imaju pet dana da napuste Njemačku. 

Od početka invazije na Ukrajinu deseci izgona diplomata dogodili su se u Sjedinjenim Državama, u Nizozemskoj, Irskoj, Poljskoj, u baltičkim zemljama i u istočnoj Europi.

Njemačka je zadnjih godina već protjerala više ruskih diplomata, pošto je 2019. ruski državljanin u Berlinu ubio predstavnika čečenske opozicije, što je njemački sud ocijenio ubistvom izravno naručenim iz Moskve.

Rusija je objavila da će odgovoriti na protjerivanje diplomata iz Njemačke, izjavila je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

Njemačka je također spremna na pooštravanje sankcija Rusiji i dalju podršku Ukrajini. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...