RUSKI RULET VOŽDA IZ LAKTAŠA: Ko su dobrovoljci iz Rusije i domaći plaćenici koji vršljaju po Bosni i Hercegovini…

Civilni aerodrom kao motor razvoja Trebinja ili Vojna ruska baza nasuprot NATO članice-hrvatske, koja tek sada reagira i to navodno iz ekoloških, a ne sigurnosnih razloga. Zapadne obavještajne službe upozorile su na ovaj projekat i spregu rusko-srpskog interesa.

  • Politika

  • 06. Apr. 2022  06. Apr. 2022

  • 2

Blizu hiljadu ruskih plaćenika bilo je na ratištu u BiH. Ubijali za novac i ratni plijen. Nakon rata nastavili pljačku. Ruski oligarsi pljačkali su dobra BiH, milione iznosili, pustoš ostavljali. U UN-u uložili VETO na rezoluciju o genocidu, poklanjali zlato Dodiku, BiH od NATO-a okretali, širili svoj uticaj i preko svojih igrača, špijuna, vukova i stratega davali svojim bosanskim igračima podršku u destabilizaciji i rušenju BiH, prijete ukrajinskim scenarijem. Srpsko-ruski svet ujedinjen u BiH, a pod okriljem jedinstva i prijateljstva sve je izglednija izgradnja ruske vojne baze u Trebinju. Aerodrom pokriće. Visoki srpski letovi za podmuklo rusko slijetanje.

Ruska interesna fronta i proruski igrači u iščekivanju moskovskog miga. Ruska ruka je već tu, a svi se pribojavaju čizme.

Upravo je taj ruski glas ključan na putu destabilizacije BiH i jačanje Dodikove političke karijere.

"U BiH imamo fazu da oni koji su Dodikovci postaju Putinovci", smatra direktor IFIMES-a iz Ljubljane Zijad Bećirović.

Novinarka Dženana Karup za Federalnu televiziju kaže: "Ja bih dodala da je problem zapada što ne shvataju kako funkcioniraju Aleksandar Vučić i Milorad Dodik. Mislim da je otprilike to ista pamet Putin, Vučić i Dodik."

"U čemu je uspio Vladimir Putin, to je ta putinizacija, uspio je da ujedni ono što nikada nije bilo zajedno, krajnju ljevicu i krajnu desnicu, od nekih ljevičarskih partija do noćnih vukova", istakao je direktor Instituta za međunarodnu i nacionalnu bezbjednost Darko Trifunović.

Politički analitičar Velizar Antić kaže: "Mislim da se više priča o ovom uticaju Rusije generalno na RS i BiH nego što on jeste i zaista postoji na ovim prostorima."

Deklarativno je Rusija za Dejtonski mirovni sporazum, ali BiH po Dodikovoj mjeri sa Republikom Srpskom van nje. Sve što znači napredak BiH tu je rusko NJET.

"Niko u ovom trenutku ne zna dokle su oni spremni ići, da li su spremni na zadnji korak - odnosno otcjepljenje RS-a, da li su spremni na otvoreni rat iako Dodik ponavlja, ali evo mi vidimo i šta Putin priča za invaziju Rusije - obično ono što političari pričaju i rade su dvije različite stvari", dodaje Karup.

Započelo je vetom ruskog ambasadora u UN-u Vitalija Čurkina na rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici što je Dodik nagradio spomen-bistom u Istočnom Sarajevu. Nastavljeno kroz djelovanje PIC-a, nepriznavanjem i ušutkivanjem visokog predstavnika u BiH te prijetnjama ruskog ambasadora o spremnom odgovoru ukoliko BiH pristupi NATO savezu.

"Ako bude prijetnja, mi ćemo reagirati", kazao je ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov.

"Sada imamo i pojavu putinizacije, odnosno stvaranje jedne kaste Putinovaca koji sve rade u funkciji razgradnje BiH, a sve je to na liniji što je radio Milorad Dodik, a to je secesija Ruskoj BiH nije prioritet ali jeste u smislu da bude remetillački faktor evropskim i zapadnim interesima i da uvijek mogu producirati krizu kada njima odgovara preko svojih pojedinaca, a Milorad Dodik je jedan od njih", dodaje Bećirović.

"Kozaci i slične ruske i proruske grupe nisu džaba ovdje dolazile i da Milorad Dodik itekako ima njihovu podršku. Ja bih samo proširila da tu podršku ima i Aleksandar Vučić u Srbiji što je jako bitno za politiku i dešavanja na Zapadnom Balkanu. Ono što je poražavajuće za BiH jeste da se svemu tome pridružio i Dragan Čović koji je bio slaba karika koju je ruska poltika prepoznala ovdje i koju je iskoristila zbog prvenstveno ličnih ambicija Dragana Čovića", navodi Karup.

"Mi smo ostali jedine dvije teritorije pored Ukrajine, te neintegrisane teritorije i Bosna i Srbija sa Kosovom i kao takve smo idealne da različite strane službe sprovodeći svoje interese dovode jednu zlu krv među narodima koji žive ovdje", dodaje Trifunović.

"To je ona neka nacistička matrica sto za jednoga. Tu taj, tu užasnu nisku tog krvavog đerdana se uklapaju i ruski plaćenici", rekao je Avdo Huseinović, novinar i autor dokumentarnih filmova.

"Negdje već u septembru '92. godine oni će formirati svoj prvi ruski odred u Trebinju, a u novembru će formirati i drugi u Višegradu. Ono što treba spomenuti jeste da su ovdje u Sarajevu formirali i treći ruski odred kojim je komandovao major Aleksandar Škrabov, poznat po nadimku Saša Rus", dodaje Huseinović.

Pa zato na bosanskoj zemlji ruski krst, plaćen ruskim novcem u čast plaćenicima prozvanim dobrovoljcima da bi se prikrila odgovornost države iz koje su došli. A bilo ih je u BiH više od 1000 i ratovali su na strani Vojske RS-a, za 200 maraka i ratni plijen.

"Prve grupe njihove su došle, preko izvjesnog Jaroslava jastrebova koji je bio taj neki koordinator, on je obezbjeđivao njiihov smještaj", pojašnjava Huseinović.

U BiH su dolazili organizovano preko BIRO-a RS-a u Beogradu, a u čemu je učestvovala i Obavještajna služba ruske armije. Mijenjan im je identitet i dati srpski dokumenti, a ovo su i zvanična imena poginulih ruskih dobrovoljaca pod kojim su i sahranjeni širom RS-a. Dan ruskih dobrovoljaca i povratak na mjesto zločina. 12. april, svake godine. Za zvaničnike RS-a podsjednik da su ruska braća i dalje tu.

"Ja kao ruski dobrovoljac, komandir prvog kozačkog odreda Višegradske brigade, ovdje sam ratovao. Sahranili smo u Višegradu 7 boraca, a poginulo je 37, a učestvovalo je oko 700 ljudi", kazao je ataman balkanske kozačke vojske Viktor Zaplatin.

Ovo je Viktor Vladimirovič Zaplatin, ruski plaćenk i vrhovni ataman kozačke vojske za Balkan. Učestvovao je i u borbama u Donjecku i Lugansku, baš kao i njegov savjetnik Vladimir Sidorov deputant Moskovske dume i vođa političkog krila ruskih kozaka koji je čest gost u RS-u, pa zato i ne čudi da su kozaci Dodiku dodijelili orden prvog stepena za posebne zasluge. U Višegradu je ratovao '92. godine i Igor Girkin, poznatiji kao Igor Strelkov. Od krvavog Višegrada, prijateljstva sa Dodikom došao je do pozicije ključnog čovjeka ruske okupacije Krima.

"Niko nije naravno odgovarao. Mi imamo relevantna svjedočenja da su oni itekako okrvavili ruke, da su učestvovali u ratnim zločinima, posebno na području Višegrada, imamo relevantna svjedočenja da su u hotelu Vilina Vlas učestvovali u brojnim zločinima seksualnog zlostavljanja i silovanja Bošnjakinja sa područja opštine Višegrad", navodi Huseinović.

"Mi smo svjedoci da su na ratištima bili ruski plaćenici koje je Milorad Dodik svojevremeno nagrađivao, koji su i danas iz budžeta Vlade RS-a primaju određene naknade za svoj doprinos", kaže Karup.

"I u jednom broju zločina počinjenih na prostoru bivše Jugoslavije jasno ostaje taj RUSKI POTPIS ILI RUSKE SLUŽBE ILI izuzetno proruskih elemenata, prije svega u okviru srpskog naroda", kazao je Trifunović.

A BiH Rusiji nikada nije ni prestala biti interesno područje. Ratno plaćeništvo zamijenili su humanitarnom i kulturnom saradnjom koja uglavnom ide preko pravoslavne crkve, koju je nedavno evropski parlament označio da potiče na sukobe i širenje antievropskih osjećaja u BiH, posebno u RS-u.

"Upravo ovaj uticaj Rusije na Srbe u BiH ide preko te meke moći, preko pravoslavlja", smatra Antić.

Svrha nikada izgrađenog ruskog hrama u Banjoj Luci od početka sumnjiva, po ugledu na onaj humanitarni u Nišu, koji navodno služi i za vojnu obuku, a u kojem će se, nakon što je otkazala saradnju BiH, za katastrofe pripremati civilna zaštita RS-a.

"Što se tiče ovog da li je izgradnja kulturnog centra pomogla Miloradu Dodiku i SNSD-u na prethodnim izborima - jeste u svakom slučaju. Zašto, zato što je biračko tijelo u RS-u pozitivno gleda na Rusiju i na sve ono što Rusija radi na ovim prostorima", navodi Antić.

"Oni su čak tražili za pojedince koji rade u tom centru da imaju diplomatski status što im Srbija nije dala, međutim njihovo djelovanje nikada nije ni ograničeno. Ja sam naišla na zanimljiv podatak tog centra da se u prvoj rečenici navodi da oni imaju pravo da djeluju na teritoriji Srbije, ali i na području drugih država", istakla je Karup.

Pa pod krinkom humanitaraca, uvježbani agenti slobodno ulaze u BiH, u posljednje vrijeme učestalo u Brčko Distriktu, koje je sigurnosno veoma važno za BiH.

"Taj ulazak je bio 15. januara, oni su se zadržali u Brčkom, obavili sastanke s kime su trebali, prespavali u hotelu u Brčkom i sutradan vratili se dole na jednom od prelaza oko Višegrada sa ispunjenim zadatkom. Ruski obavještajci ne ulaze samo s ruskim pasošima, oni ulaze i sa pasošima nekih drugih država, jedna od tih država je Ukrajina i sa time ću završiti...", naglašava Bećirović.

"Mene brine što pišu vaši mediji da se na tom fakultetu u Banjaluci pojavila ta oprema, to je vrlo opasno. Kada je gospdin Zaev došao na vlast otkrili su čitav parasistem prislušni sistem kojeg proruska opozicija Gruevskog aše Jankova koji je uhapšen zbog toga. Oni su na fakultetu bezbjednosti instalirali neku posebnu opremu preko koje su pratili novinare, opoziciju, prije svega se odnosili na društvenim mrežama", pojašnjava Trifunović.

Ruski investitori od dolaska Milorada Dodika na vlast u RS-u imaju povlašten status – za njih važe njegova posebna pravila. Posao u 4 oka, iza zatvorenih vrata i mimo tendera, uz kršenje rokova i ne poštivanje koncesionih ugovora.

"Čini se da oni se ponašaju kao SESTRE MILOSRDNICE, zapravo ne vidite uopšte tu nekih, iz finansijskih Izvještaja uopšte ne vidite neku korist, dobit da ostvaruju, ne vidite uspješnost tih firmi", kazao je urednik portala Capital Siniša Vukelić.

Bliskost Dodika i ruskih oligarha uvijek završi aferom bez sudskog epiloga - od kile zlata do zlatne ikone.

"Jedan ruski biznismen je donio lijepo upakovano kilo zlata i to je dao premijeru i ja sam, da vam pravo kažem, mislio da će to premijer našem trezoru RS-a dati ili da će naše zlatne rezerve povećati, međutim on je zahvalio se i rekao odlično ja ću ovo poklonit svom unuku", priča Gordan Milinić, bivši ambsador BiH u Rusiji.

Državno tužilaštvo istragu je prebacilo na entitetsko, iz kojeg nema odgovora u kojoj je fazi i da li postoji predmet "Kila zlata". Nema ni istraga u vezi privatizacije naftne industrije u RS-u, koju je vlast prodala Rusima iza zatvorenih vrata, a nikada nije objavljeno zašto je to urađeno preko privatne, a ne državne ruske firme, te ko su ti privatnici i da li se iza njih krije Dodik. Istovremeno dok Rafinerija ne radi i bilježi gubitak od milijardu maraka, prošle godine kapital joj je povećan.

"Niko nije primijetio da je u ovu državu ušlo 1,7 milijardi maraka, to je potpuno nevjerovatno. Znači ukoliko je to na neki način fiktivno, onda je zapravo ako možete u tom iznosu ovdje napravit takvu finansijsku AKROBACIJU, onda je to stvarno pitanje ozbiljno za organe. Ako nije fiktivno, ako je stvarno taj novac došao, mada ne znamo u šta su ga utrošili, kako to isto neko nije primijetio. To je toliki priliv stranih sredstava u jednu zemlju čak i veličine jedne Njemačke, a ne BiH", istakao je Vukelić.

Poslovno rusko-srpsko čudo ili dobar paravan za izvlačenje kapitala preko off shore kompanija, koje je jedno vrijeme skuplje plaćalo sirovu nego prerađenu naftu. Prilika da istražni organi provjere tokove novca i u nikad zaživjelim projektima termoelekrana i hidrolektrana, poput onih ruskog oligarha Seradarova, jer umjesto objekata postoje pusta gradilišta. I namjera Vlade RS-a da sada od njega sve to, dakle ništa, otkupi i to za 98 miliona eura.

"Ako je EP potrebna još jedna elektrana zašto je kupuju od nekoga? Vi već imate pravo ekspolatacije rude na tom području, oduzmete seradrovu pravo na koncesiju jer imate sve zakonske mogućnosti, nije ispoštovao brojne rokove i onda pravite svoju", pojašnjava Vukelić.

A da je Rusiji cilj ovladavanje naftno energetskim sektorom, pokazuje najnoviji primjer ruske investicije u RS-u, i to porodice umrlog Olega Burlakova, ruskog oligarha poznatog po aferi "kila zlata". Koncesiju za eksploataciju uglja iz Rudnika Lješljani dobili su 2015, ali ona nikada nije započeta. Umjesto oduzimanja koncesije, Vlada RS im je dopustila da nastave tamo gdje su stali.

"Oni su ocjenili da je sada upravo trenutak da ponovo pokrenu tu svoju investiciju jer je cijena uglja na svjetskom tržištu značajno skočila što pokazuje da Rusi ovdje otprilike BiH vide kao zemlju koja ima potencijala sa vlastima sa kojima se lako dogovoriti iza zatvorenih vrata, ukoliko kršite pravila neće vas od toga boliti glava i možete ostvariti ekstra profit", dodaje Vukelić.

"Pa pogledajte RS. Je l' živi rafinerija Brod, NE?! Šta je sa rafinerijom Modriča, pa čekajte ljudi bre, vrijeme je da se neke stvari podvuku. Ali da pitamo građane RS-a da li vi želite EU, da ili NE? Opredijelite se ljudi ako su vam djeca završila u EU, a vaš mozak ostao kod pijanih kozaka iz hundre, onda postoje neke institucije kojima trebate da se obratite", istakao je Trifunović.

Civilni aerodrom kao motor razvoja Trebinja ili vojna ruska baza nasuprot NATO Članice-hrvatske, koja tek sada reagira i to navodno iz ekoloških, a ne sigurnosnih razloga. Zapadne obavještajne službe upozorile su na ovaj projekat i spregu rusko srpskog interesa.

"Zamislite vojni aerodrom u Trebinju i  time se kontrolila južno krilo NATO-a i neke duge lokacije. Oni na tome rade ali ja sam uvjeren da neće doći do relizacije toga upravo zbog zapadnog faktora i zato jer se ruske invazije na Ukrajinu svi su maksimalno shvatili opasnosti koje prijete ili ne znam da imate raspoređene rakete 100 kilometara od Zagreba ili 300 od Beča, tako da u tom smjeru uvjeren sam da će BiH očuvati mir i stabilnost", navodi Bećirović.

Miru i stabilnosti ne doprinose predizborna koreografija ruske braće, mirotvoraca, kozaka, Noćnih vukova, oligarha, koji su godinama u službi prvog ruskog spavača u RS-u, pa se i Putin vozao na SNSD-ovim propagandnim vozilima. To je uzročno posljedična veza- usluga za uslugu, u kojoj Dodik profitira. Pitanje je hoće li za zastavu, odnosno trobojku više, okrenuti zapad protiv sebe, i definitivno, umjesto svježeg daška na Balkanu, ostati sibirski hladan remetilački faktor zagledan u istok.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...