DUŠANKA MAJKIĆ O SCHMIDTOVOJ IZJAVI O ISLAMU U BiH: "Nek se odmakne od uskog sarajevskog kruga"

Kaže da njegova izjava izaziva "potpuno zaprepaštenje".

  • Mini market

  • 07. Apr. 2022  07. Apr. 2022

  • 26

Delegatkinja srpskog naroda u Domu naroda državnog Parlamenta Dušanka Majkić komentarisala je izjavu visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta o islamu u Bosni i Hercegovini poručivši da ona izaziva "potpuno zaprepaštenje" te da pokazuje Schmidtovo "nepoznavanje situacije u BiH".

Majkić pita Schmidta da li zna da su, prema njenim riječima, "mudžahedini u BiH u proteklom ratu bili nagrađivani za svaku odrubljenu srpsku glavu koju su donosili u Sarajevo ili Zenicu" te optužuje aktuelnog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića da je o svemu tome bio upoznat.

Schmidt je u razgovoru za njemačku Katoličku novinsku agenciju (KNA), između ostalog, kazao da islamski fundamentalisti nemaju utjecaja u Bosni i Hercegovini, da je Sarajevo usmjereno Evropi, te da se u njemu osjeća kao da sjedi u nekoj kafani usred Beča.

"Zna li građanin Schmidt da Džaferović nikada nije odgovarao, iako je bio upoznat o njihovim zločinima? Zna li da su u BiH tokom rata od 1992. do 1995. godine djelovale mnoge terorističke organizacije, obavještajno-bezbjednosne službe i islamske zemlje. Nakon završetka rata u BiH mnogi teroristi su ostali ovdje, a istovremeno su nastavili sa osnivanjem vehabijskih zajednica, terorističkih organizacija naslonjenih na Al Qaidu i grupe povezane sa Islamskim bratstvom", kazala je Majkić za Srnu.

Ona kaže da "pokret vehabija zauzima sve jaču poziciju unutar islamske zajednice".

Kaže i da su austrijske vlasti "utvrdile da se među ekstremnim muslimanima posebno ističu bosanske i sandžačke vehabije i da u toj zemlji postoje paralelna islamska društva u kojima žene sjede kod kuće i nikada ne nauče njemački jezik".

"Na kraju obaveza mi je da kažem i da podsjetim građanina Schmidta na terorističke napade učinjene na tlu BiH koje bi trebao trajno da zapamti i da mu se više nikada ne dogodi ovakva izjava. Prvi teroristički napad izvršen je u Mostaru 1997. godine kada je povrijeđeno 27 lica, drugi je bio na tržni centar Fis Vitez 1998. godine kada je poginuo radnik obezbjeđenja, treći u junu u Bugojnu 2010. godine kada je grupa radikalnih islamista digla u vazduh policijsku stanicu i jedan policajac je poginuo, a šest ranjeno", navela je ona.

Podsjetila je da je u Sarajevu u oktobru 2011. godine bio "četvrti teroristički akt koji je izveo Mevlid Јašarević pucanjem na Ambasadu SAD-a, kada je ranjen jedan policajac, peti na policijsku stanicu Zvornik 2015. godine, kada je ubijen jedan policajac, a ranjena dva, šesti u Sarajevu 2015. godine u Rajlovcu, kada je pripadnik vehabijskog pokreta ubio dva pripadnika Oružanih snaga BiH".

Kazala je i da Schmidtova tvrdnja da islamski fundamentalisti nemaju uticaja u BiH i da je riječ samo o pojedinačnim slučajevima bez veza sa terorističkim organizacijama poput Al-Qaede ili Islamske države "više govori o nedovoljnom poznavanju stvari, nego o tvrdnji koja bi mogla izdržati testiranje vremena".

"Molim građanina Schmidta da se ubuduće, prije nego što iznese neke tvrdnje naoruža znanjem i da se odmakne od uskog sarajevskog kruga i informaciju o tome da li se zaista u BiH može osjećati kao u nekoj kafani usred Beča ipak provjeri kod nekog policajca u Beču da mu to potvrdi", rekla je Majkić, prenosi Oslobođenje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 26

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...