EVROPSKI ČELNIK SVJETSKE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE: "Pripremamo se za napad hemijskim oružjem u Ukrajini"

"S obzirom na neizvjesnost trenutne situacije, nema jamstva da se rat neće pogoršati", rekao je Hans Kluge, regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije.

  • Svijet

  • 07. Apr. 2022  07. Apr. 2022

  • 0

Evropski čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) rekao je danas da su u toku pripreme za moguć napad hemijskim oružjem u Ukrajini, što znači da ova organizacija ozbiljno shvata upozorenja koja su stigla sa Zapada i iz Moskve.

"S obzirom na neizvjesnost trenutne situacije, nema jamstva da se rat neće pogoršati", rekao je Hans Kluge, regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije.

"WHO razmatra sve scenarije i razmišlja o mjerama za različite situacije koje bi mogle zadesiti građane Ukrajine, od kontinuiranog pružanja liječničke pomoći masovnim žrtvama do uporabe kemijskog oružja", dodao je.

Kluge je odbio predočiti druge detalje o pripremama za moguć napad kemijskim oružjem, piše Reuters.

"Ukratko, WHO se priprema za svaki mogući slučaj takvog napada", odgovorio je Kluge na pitanje o mogućem ruskom kemijskom napadu na Ukrajinu.

Zapadni dužnosnici su u više navrata izrazili bojazan da bi Rusija u Ukrajini mogla upotrijebiti kemijsko i biološko oružje te da postoji rizik da bi se njihov efekt mogao proširiti i na druge zemlje.

Rusko ministarstvo odbrane optužilo je Kijev, bez da je pritom pružilo bilo kakve dokaze, da planira kemijskim oružjem napasti vlastite građane kako bi za to kasnije optužio Moskvu.

WHO je utvrdio da je od početka invazije na Ukrajinu zabilježen 91 napad na ukrajinsku zdravstvenu infrastrukturu, pri čemu je umrlo 73 ljudi; bez navođenja ko je za to odgovoran.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...