VOĐA SEPARATISA U DONJECKOJ NARODNOJ REPUBLICI: "Ukrajince koji se ne žele predati treba eliminisati"

Mariupolj se nalazi na teritoriji na koju polaže pravo takozvana DPR i od strateškog je značaja za rusku vojsku

  • Svijet

  • 16. Apr. 2022  16. Apr. 2022

  • 1

Ukrajinski borci koji ostanu u Mariupolju i odbiju predaju bit će eliminisani, rekao je čelnik Donjecke narodne republike (DPR) koju podupire Rusija.

Vojnici ruskih saveznika blizu su zauzimanja grada Mariupolja na jugu zemlje, ali se smatra da se ukrajinske snage odupiru napadima iz lučke oblasti i tvornice Azovstal - velike tvornice željeza i čelika.

Pojavili su se videosnimci ukrajinskih snaga koje obećavaju da neće predati svoje položaje. Ove sedmice Moskva je saopćila da se više od 1.000 ukrajinskih marinaca predalo u Mariupolju, no Ukrajina je tu tvrdnju odbacila.

U razgovoru s novinarima u Mariupolju, šef DPR-a Denis Pušilin je rekao da "oni pripadnici regularne vojske, poput marinaca koje ste vidjeli, koji su spremni predati, su se predali", prenosi Index.hr.

"Dok se nacionalisti, odnosno pripadnici nacionalističkih bataljuna, čini se, nemaju namjeru predati, zato ih treba eliminisati", poručio je Pušilin.

Snimak Pušilina koji daje izjavu, kako stoji pored čečenskog političara Adama Delimkhanova i okružen vojnicima, emitiran je na ruskom kanalu vijesti Rossiya 24.

Mariupolj se nalazi na teritoriji na koju polaže pravo takozvana DPR i od strateškog je značaja za rusku vojsku jer nastoji uspostaviti kopneni put između Krima na zapadu i Donbasa na istoku.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...