KRAJ PRIČE: Ruska Federacija informirala OHR da suspendira svoje učešće u finansiranju...

Inače, sredstva za finansiranje OHR-a obezbjeđuju zemlje članice Vijeća za implementaciju mira. Budžet OHR-a za 2021/2022. godinu iznosi 5.327.627 eura. 

  • Mini market

  • 19. Apr. 2022  19. Apr. 2022

  • 1

Ruska Federacija je informirala OHR da suspenduje svoje učešće u finansiranju OHR-a, potvrđeno je "Nezavisnim novinama" iz OHR-a.

"Finansijska pitanja ne bismo željeli komentarisati jer su to pitanja unutrašnje strukture OHR-a", rekli su iz ruske ambasade za "Nezavisne novine".

Iz OHR-a ističu da novac za njihovo finansiranje obezbjeđuju zemlje članice Vijeće za implementaciju mira (PIC), te da budžetska godina OHR-a traje od 1. jula tekuće, do 30. juna naredne godine.

Inače, sredstva za finansiranje OHR-a obezbjeđuju zemlje članice Vijeća za implementaciju mira. Budžet OHR-a za 2021/2022. godinu iznosi 5.327.627 eura. 

"Pregled doprinosa pojedinih zemalja u budžetu OHR-a je sljedeći: EU 47,68 posto, SAD 22 posto, Japan 10 posto, UK 6,69 posto, Kanada 3,03 posto, Organizacija islamske konferencije 2,5 posto, Rusija 1,2 posto, ostali 6,9 posto", navedeno je na sajtu OHR-a.

Pritom, prema tvrdnjama iz OHR-a, Rusija je još prošle godine iznijela svoj stav po pitanju sastanaka UO PIC-a.

"U julu 2021. godine, Ruska Federacija najavila je da više neće učestvovati na sastancima Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira", rečeno je iz OHR-a.

S druge strane, iz Ambasade Rusije u BiH rekli su da je Rusija član Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u BiH (UO PIC), kao i da, kako tvrde, "ne postoji mehanizam za suspendovanje njihovog učešća u poslovanju ove institucije".

Osvrnuli su se i na visokog predstavnika Christiana Schmidta, kojeg ne priznaju kao visokog predstavnika u BiH.

"Principijelan stav Rusije u vezi s nelegitimnošću gospodina Schmidta kao visokog predstavnika u BiH dobro je poznat", rekli su za "Nezavisne novine" iz  Ambasade Rusije u BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...