OSVRT IZ SRBIJE NA PONAŠANJE PREDSJEDNIKA SNSD-a: "Totalitarna politika Milorada Dodika postala opasna za Republiku Srpsku"

Janjić podsjeća da je Zakon o nepokretnoj imovini RS-a najavljen prije par godina, kada su, kako je ocijenio, “Dodik i vlasti Republike Srpske krenuli putem secesije”.

  • Politika

  • 20. Apr. 2022  20. Apr. 2022

  • 1

Dušan Janjić, koordinator beogradskog Foruma za etničke odnose, ocijenio je da je "totalitarna politika koju vodi Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, postala disfunkcionalna i opasna za Republiku Srpsku", dok je Srećko Latal, regionalni urednik BIRN-a, rekao da će posljedice njegove ekonomske politike biti veoma teške po taj entitet. "U posljednje tri godine je postao klasičan primjer klasičnog etnonacionalizma izvan Srbije", istakao je Janjić, piše N1.

Dok Aleksandar Vučić u novim okolnostima balansira između Zapada i Rusije, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ne skriva svoju podršku Moskvi. Što mu zapadnjaci uvode više sankcija, to im on žešće odgovara. Njemačke političare upoređuje s nacistima, britansku politiku objašnjava kolonijalnom sviješću, Amerikancima poručuje da se ponašaju kao kauboji.

"NARODNI" SKUP

Inače, Boračka organizacija Republike Srpske najavila je za danas veliki narodni skup u Banjoj Luci. Oni će se okupiti, kako su kazali, da bi „dali podršku očuvanju institucija Republike Srpske“.

Skup, odnosno protest, će biti organizovan na banjalučkom Trgu Krajine pod sloganom “Sloboda”, a kako su poručili iz organizacije, oni žele da izraze nezadovoljstvo nedavnom odlukom visokog predstavnika da suspenduje Zakon o nepokretnoj imovini RS-a.

Janjić podsjeća da je Zakon o nepokretnoj imovini RS-a najavljen prije par godina, kada su, kako je ocijenio, “Dodik i vlasti Republike Srpske krenuli putem secesije”.

“Tu treba da se riješi pitanje svojine nad šumama, rijekama, rudnicima i drugom imovinom. To je jedno pitanje, ako čitate Dejtonski sporazum, koje bi trebalo da je riješeno. Jer je u sukcesionom procesu učestvovala BiH, a ne entiteti. Međutim, u međuvremenu je mnogo toga davano u zakup, ne samo od Republike Srpske, nego i od nepostojećeg kantona Herceg Bosna. Mnogo se od tih hektara našlo i kao hipoteke”, ukazuje Janjić.

Dodaje da nezavisno od nastale situacije sa hipotekama, ostaje pitanje vlasništva nad tom imovinom.

Ocjenjuje da je današnji skup Boračke organizacija Republike Srpske “na ivici”, kao i da će biti analiziran ne samo u Beogradu, nego i u centrima odlučivanja – Berlinu, Londonu i Washingtonu.

Srećko Latal konstatuje da je pitanje imovine regulisano u svim zemljama na svijetu, kao i da je glavni problem vlasništvo nad imovinom.

“Vlast Republike Srpske koristi imovinu na teritoriji RS-a od Dejtonskog sporazuma do danas. Međutim, tu postoji dosta spekulacija u RS-u u zadnje vreme, da je jedan od razloga donošenja ovog zakona od Narodne Skupštine Republike Srpske taj da Dodik proda nešto od te zemlje, prije svega Rusima. Republika Srpska se ove, a posebno sljedeće godine nalazi u jako teškoj situaciji, jer dolaze za isplatu krediti međunarodnim finansijskim institucijama, kao i isplaćivanje dividendi za dionice koje je RS prodala na Bečkoj i Londonskoj berzi. S tim u vezi Republika Srpska će se suočiti sa ozbiljnom finansijskom krizom već u narednim mjesecima”, istakao je Latal.

Dodaje da su spekulacije da je Zakon o nepokretnoj imovini imao za cilj da osigura dodatna finansijska sredstva Vladi Republike Srpske.

JEDNOSTRANI POTEZI

Kaže da se u Sarajevu potezi Dodika posmatraju kao jednostrani, kao težnja Milorada Dodika da dobije od građana potvrdu za svoje radikalne pozicije.

“Ali mislim da je suština u ovome što je Janjić rekao, pitanje je da li ovaj današnji skup treba da pošalje poruku Sarajevu, ili možda više Beogradu, odnosno Vučiću. Nakon posljednjeg sastanka Dodik-Vučić, više je nego očigledno da je ponovo došlo do nesuglasica u pozicioniranju, kako u vezi sa lokalnom, regionalnom i međunarodnom politikom. U svojim izjavama nakon toga je Dodik čak, na neki način, ‘udario šamar’ Vučiću kada je rekao da RS svoje saveznike nastavlja da podržava, prije svega mislivši na Rusiju, i time je doveo u pitanje stav Vučića prema Rusiji”, naveo je Latal.

Janjić kaže da je Dodik fenomen, “koji ima svoje pluseve i mane, kao i energiju”.

“Ima i uvjerenje u sudbinu. I to uvjerenje, kada je došao do neograničene vlasti, pretvorilo se u uvjerenje da je on spasitelj. Ne samo Republike Srpske, već i Srba. I odavno on vodi borbu za ‘prvog Srbina’ u regionu’. Tu je borbu uspješno dobijao protiv Tadića, nije imao konkurenciju, Koštunica je izbjegavao sukob, ali se sa Vučićem sve vrijeme odmjeravao. I tu su bile faze. Ključna faza je do incidenta u Srebrenici, napada koji nikada nije raščišćen. Koja je to uloga Dodika i policije Republike Srpske, i navijača? Imamo sudski spor ovdje, dvojica pripadnika MUP-a koji stradaju zbog istine”, kazao je Janjić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...