POLITIČKI ANALITIČAR DUŠAN JANJIĆ: "Kosovo je varnica koja može da upali požar i u Crnoj Gori i centralnoj Srbiji, a trenutno nema vatrogasca"

Janjić je agenciji Beta kazao da je nemoguće predvidjeti šta će se dešavati u narednom periodu i da prije proljeća ne očekuje smirivanje situacije.

  • Regija

  • 13. Dec. 2022  

  • 0

Politički analitičar Dušan Janjić izjavio je danas da trenutno ne postoji „vatrogasac“ koji bi mogao da spriječi „rasplamsavanje“ sukoba na Kosovu.

Janjić je agenciji Beta kazao da je nemoguće predvidjeti šta će se dešavati u narednom periodu i da prije proljeća ne očekuje smirivanje situacije.

„Zaoštravanje sukoba na Kosovu može da spreči samo neko ko je politički, medijski, finansijski i vojno moćan, a to su članice Kvinte predvodjene Sjedinjenim Američkim Državama i NATO. Ova situacija ne može da se razreši dogovorom, već mora da se preseče. Kad će to da se desi teško je prognozirati“, rekao je Janjić.

Prema njegovim riječima, do normalizacije situacije na Kosovu neće doći prije marta sledeće godine, kada se očekuje početak razgovora o završnom sporazumu između Beograda i Prištine.

„Sada je prošlo vreme za presecanje eskalacije sukoba. Kfor bi morao da preuzme inicijativu na severu Kosova i da spreči eventualni pokušaj kosovske policije da ukloni barikade“, kazao je Janjić.

Janjić smatra da Beograd neće dobiti prije nove godine odgovor na zahtjev da uputi na Kosovo 1.000 vojnika po Rezoluciji SB UN 1244.

„Vlasti u Beogradu znaju da će odgovor Kfora biti ‘ne’. Vučić priželjkuje takav odgovor kako bi mogao da ućutka radikalni deo svoje partije, kao i stranke desnice poput NADA ili Nebojšu Čovića, kao i gubitnike iz 1999. godine, koji su sada svi zajedno najveći politički problem Vučiću. Dakle, Kfor će usloviti Vučića: ‘Ako želiš da zabranimo dolazak vojnika iz Srbije, moraćeš da ukloniš barikade'“, ocenio je Janjić.

Naglasio je da naoružani Srbi na Kosovu već sada pokazuju znakove „otimanja“ od kontrole Aleksandra Vučića.

„Već duže vreme postoji političko neslaganje izmedju predsednika i potpredsednika Srpske liste, Gorana Rakića i Milana Radoičića, dokle ići u radikalizaciju protesta. Većine funkcionera Srpske liste, poput Rakića, nema na barikadama, što je indikativno“, naglasio je Janjić.

Na pitanje Bete, kolika je u ovom trenutku opasnost da dođe do oružanih sukoba, Janjić je rekao da ne isključuje mogućnost oružanih sukoba manjih razmjera.

„Moguće je da naoružani narod zauzme neke objekte. Kosovo je samo varnica koja bi mogla da potpali požar i u Crnoj Gori i u centralnoj Srbiji. Veoma je opasno što su u ovoj situaciji zastupljeni i interesi narko-kartela“, ocijenio je Dušan Janjić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...