POLITIČKI ANALITIČAR DUŠAN JANJIĆ ZA "SB", O SRPSKOM SABORU: "Spoljna politika Srbije je kao dron Željka Mitrovića, ne zna se kuda ide, ali se uvijek 'pos..e' po Beogradu"

"Vučić nema viziju ni tome šta će biti za dva dana, a pogotovo ne dugoročno. A on sve predstavlja kao da je tu velika pamet i velika strategija", kaže Janjić.

  • Politika

  • 16. Maj 2024  16. Maj 2024

Osmog juna u Beogradu će biti održan veliki srpski sabor i to nakon što na sjednici Generalne skupštine UN-a 23. maja, kako se očekuje, bude usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici.

Biće to prilika da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić još jednom poraz svoje politike predstavi kao pobjedu, a bez sumnje i Milorad Dodik će svoju politiku predstaviti pobjedničkom. S ovim se slaže i sagovornik "Slobodne Bosne" politički analitičar Dušan Janjić, koji je za naš portal prokomentarisao dešavanja oko Rezolucije o genocidu u Srebrenici i najavljenog velikom srpskog sabora.

"Sabor će reinterpretirati Rezoluciju koja će tada već biti činjenica. Oni će na tom saboru govoriti o stradanju Srba i predlagati propagandne mere i služiće im da amortizuju svoj neuspeh. Oni će odlaganje o glasanju predstaviti svojim uspehom, što već rade. Sabor će im biti izlazna strategija iz objektivno govoreći, dvostrukog neuspeha. Prvi neuspeh će im biti što će Rezolucija biti usvojena, a drugi što će biti usvojena u tekstu protiv koga je srpska politika bila, a to je termin „genocid“. Problem s primenom Rezolucije će nastati s dan obeležavanja, jer vrlo brzo dolazi i dan obeležavanja, 11. jula. Tada ćemo videti pravu meru i kako se Srbija odnosi prema dokumentima UN-a", kaže Janjić.

Politički analitičar ističe da će deklaracija koja će biti usvojena na saboru služiti tome da eventualna odgovornost za usvajanje Rezolucije o genocidu slučajno ne padne na njih, a tu se prije svega misli na dvojicu "nepogrešivih", Vučića i Dodika.

"Nadam se da će na tom skupu barem malo pažnje posvetiti statusu Srpske pravoslavne crkve na Kosovu, ali stvarnu, a ne samo politikantsku. Biće to skup s istom idejom, kao na onom mitingu kada ih je kiša rasterala. Možda malo uspešniji", smatra Janjić.

Svi se pitaju kakva bi Srbija bila danas da prije više od 20 godina nije ubijen Zoran Đinđić i koliko je drugačiji od Aleksandra Vučića Boris Tadić. O tome se samo može nagađati, ali Janjić ističe da je ova vrsta politike Srbiju dovela u ćorsokak.

"Oni više ne znaju na kojem su pravcu. Srbija je instrument Rusije. Srbija postavlja pitanja Nemcima o stradanju Rusa. Rusija koristi Srbiju i Vučića kao monetu i na taj način će izolovati Srbiju u Generalnoj skupštini UN-a i posvađati je s drugim članicama. To je najpogubnija posledica, jer će se stvoriti konfrontacija povodom inicijativa Srbije i ako Srbija izgubi dvotrećinsku podršku u Generalnoj skupštini UN-a ostaće i bez jedine šanse da nešto promeni u dijalogu s Kosovom, ako je nezadovoljna u tome kako je Vučić pregovarao s Kosovom. Biće jednog dana i neka nova Srbija posle Vučića, ali se tada neće moći obratiti Generalnoj skupštini UN-a.

Vučić nema viziju ni tome šta će biti za dva dana, a pogotovo ne dugoročno. A on sve predstavlja kao da je tu velika pamet i velika strategija. Vučić o sebi stvara predstavu kao da je svetska figura, ali objektivno nije. Meni spoljna politika Srbije liči na onog vrapca, to je onaj dron koji je proizveo Željko Mitrović. Vrabac je kilav, leti, ali se ne zna ko njim upravlja. Uvek zna gde treba da dođe i da se posere, a to je Beograd“, efektno je zaključio Dušan Janjić.

(D. OMERAGIĆ)

Vezane vijesti

trenutak ...