DOGOVORENO VRIJEME I MJESTO: Izbor nove crnogorske vlade 28. aprila na Cetinju

Komentarišući to što je potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak juče rekla da niko drugi ne može zakazati sjednicu jer bi ušao u zonu krivične odgovornosti kazao je da su zajednički podnijeli inicijativu, pa ako neko bude htio da podnosi krivične prijave podnosiće ih protiv 46 poslanika.

  • Regija

  • 21. Apr. 2022  

  • 0

Nova crnogorska Vlada i predsjednik Skupštine trebalo bi da budu izabrani na sjednici parlamenta na Cetinju 28. aprila, pošto je danas 46 poslanika odlučilo da sazove sjednicu parlamenta.

Funkcioner Građanskog pokreta URA Miloš Konatar je kazao da će sjednicom predsjedavati potpredsjednik parlamenta Ervin Ibrahimović, jer potpredsjednica Branka Bošnjak (Pokret za promene – PzP) nije želela da zakaže sjednicu.

Predložili su dnevni red sjednice sa šest tačaka, prva je izbor predsednika Skupštine, a druga izbor Vlade.

Komentarišući to što je potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak juče rekla da niko drugi ne može zakazati sjednicu jer bi ušao u zonu krivične odgovornosti kazao je da su zajednički podnijeli inicijativu, pa ako neko bude htio da podnosi krivične prijave podnosiće ih protiv 46 poslanika.

"Ovo je jedini način, legitiman je. Miran sam. Mi ne možemo da izaberemo predsjednika, vladu.. Što je trebalo da uradimo? Ništa. Ne vjerujem da je bilo čiji interes da Skupština bude blokirana", rekao je Konatar.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Strahinja Bulajić podneo je juče ostavku na mesto potpredsjednika Skupštine Crne Gore čime su stvoreni uslovi za izbor nove vlade i odblokiranje rada parlamenta.

Bulajić od 1. marta, kada je počelo redovno zasjedanje, nije hteo da zakaže nijednu sjednicu parlamenta jer je, kako je tvrdio, novom manjinskom vlada izdata volja birača.

Prethodno je u februaru smenjen sa mesta predsjednika parlamenta Aleksa Bečić.

Potpredsjednik Skupštine i lider Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović ockjenio je da je danas važan dan.

"Od danas počinjemo priču odblokiranja Skupštine Crne Gore posle dva mjeseca i odblokiraćemo sve procese koji su bili blokirani i direktno uticali na standard građana", istakao je Ibrahimović.

Dodao je i da bi trebalo sačekati sa imenima za kandidate za ministre, s obzirom na to da neke partije još nisu održale sjednice svojih partijskih organa.

U Vladi će će osim Građanskog pokreta URA i manjinskih partija biti i prosrpska Socijalistička narodna partija (SNP) i opoziciona procrnogorska Socijaldemokratska partija (SDP). Podršku vladi u parlamentu će pružiti Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

Mandatar za sastavljanje manjinske vlade Dritan Abazović saopštio je juče da je obavijestio Skupštinu Crne Gore da ima potrebnu većinu za izglasavanje vlade koju će, kako je kazao, podržati 46 od ukupno 81 poslanika.

On na konferenciji za medije nije saopštio personalna rješenja niti celovit program rada vlade već je naveo da će počivati na dva stuba - vladavini prava i ekonomskom razvoju.

Vlada premijera Zdravka Krivokapića izgubila je podršku u parlamentu 4. februara.

Abazović je pokušavao da dođe do sastava vlade koja bi imala podršku od 49 poslanika, što je bitno za određene reforme u pravosuđu ali nije uspeo da postigne dogovor sa Socijaldemokratama (SD), koje neće podržati vladu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...