PROCURIO SNIMAK: Milanović i Plenković u Klisu zapjevali Thompsonovu pjesmu o "Herceg-Bosni", hrvatski mediji zgroženi...

U pjesmi "Lijepa li si" jedan od stihova glasi: "Herceg-Bosno, srce ponosno."

  • Regija

  • 29. Apr. 2022  29. Apr. 2022

  • 2

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović i premijer te zemlje Andrej Plenković pjevali su pjesmu "Lijepa li si" Marka Perkovića Thompsona, omiljenog pjevača hrvatske desnice, kojemu su proteklih godina zabranjeni nastupi širom Evrope - u Austriji, Njemačkoj, Sloveniji. Dogodilo se to danas na Klisu, gdje je obilježena 31. godišnjica osnivanja 4. gardijske brigade Pauci.

U pjesmi "Lijepa li si" jedan od stihova glasi: "Herceg-Bosno, srce ponosno." Herceg-Bosna je svojevrsni ekvivalent SAO Krajine, u kojoj je postojao i zloglasni logor za Bošnjake. Osnovali su je HDZ i HDZ iz Bosne i Hercegovine 18. novembra 1991. godine, a 28. augusta 1993. proglasili su je republikom.

Hrvatska je tokom postojanja Herceg-Bosne, koja je potpuno ukinuta tek 1996, finansirala i organizirala tu samozvanu republiku. Mate Boban bio je njen predsjednik od 1991. do 1994. godine, a njegov grob može se vidjeti i u nekoliko kadrova spota pjesme "Lijepa li si".

Zbog zločina počinjenih na području Herceg-Bosne, između ostalih, pravomoćno su osuđeni Slobodan Praljak, koji se ubio u sudnici, zatim bivši predsjednik vlade Herceg-Bosne Jadranko Prlić (25 godina zatvora) te bivši ministar odbrane Bruno Stojić (20 godina zatvora).

Zagrebački "Index" podsjeća kako je i bivša predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović također snimljena kako pjeva ovu Thompsonovu pjesmu tokom svojeg posjeta SAD-u 2018. godine, dok je bila posebna gošća na obilježavanju 25. godišnjice Nacionalne federacije američkih Hrvata (NFCA).

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...