GOSPODARI BALKANA: Ko su bili drevni ratnici koji su sijali strah od Bosne i Hercegovine do Grčke i kako su iznenada nestali…

"Slobodna Bosna" nastavlja serijal iz historije!

  • Jeste li znali

  • 03. Maj 2022  03. Maj 2022

  • 0

Naša današnja priča vodi vas u davnu prošlost, u vrijeme kada su na prostoru Bosne i Hercegovine obitavali drevni ratnici. Neki od drevnih naroda zauvijek su napustili historijsku pozornicu; drugi nastavljaju živjeti kroz svoje biološke potomke.

Potkraj petog stoljeća prije nove ere, ratoborno pleme Ardijejaca osnovalo je prvu višeplemensku saveznu državu Ilira, koja se prostirala od Neretve do Epira u Grčkoj.

Kraljevi te države učestalo su ratovali sa susjedima, Makedoncima i Grcima, sve dok Aleksandar Veliki nije pretvorio Makedoniju u veliko carstvo. Iliri su tada osvajanja preusmjerili ka gradovima u Epiru, a gusarstvo, po kojem su otprije bili zloglasni, doživljava vrhunac. Svojim malim i brzim brodicama, lembima, brutalno su harali morem, pljačkali grčke i italičke brodove koji su plovili uz istočnu obalu Jadrana. Zanimljivo, prepade tog tipa nisu smatrali razbojništvom, za njih je gusarenje od davnina predstavljalo moralno prihvatljiv način privređivanja.

Rimljani su ih opisivali kao gusare, ali poznavajući osvajačke porive drevnog Rima u to doba, kao i tendenciju da veličaju vlastitu slavu i potcjenjuju druge narode, vrlo je moguće da su Rimljani pomorski otpor Ardijejaca i drugih Ilira interpretirali kao gusarstvo iz političkih ciljeva. Ako je suditi po drevnim izvorima, Iliri jesu bili gusari, i to nadaleko poznati, no upravo pod izgovorom "gušenja " ilirskog gusarstva Rimljani su i krenuli u osvajanje ilirske teritorije

Porazio ih je Servije Fulvije Flak (Servius Fulvius Flaccus) 135. godine p. n. e. sa 10.000 pješaka i 600 konjanika u blizini poluotoka Pelješca, nakon čega se povlače u unutrašnjost. Kako ih je preostalo veoma malo, morali su se pokoriti Rimljanima koji ih natjeraše na ratarstvo i zabranu gusarenja. Moguće je i da su se asimilirali u druga kontinentalna plemena ili zajednice plemena. Pored toga, kada drevni historičari pišu kako su Ardijejci bili gotovo "izumrli", možda nisu imali na umu doslovno značenje riječi, već izumiranje Ardijejaca kao gospodara istočne jadranske obale i jadranskog mora.

Zanimljivo je kako ime Ardian ili Ardijan upravo potječe od imena ovog plemena. Također, smatra se kako je ime Ardijejaca, povezano s albanskom riječi "Ardhja", što u prijevodu znači "dolazak".

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...