IDE KORAK DALJE: Velika Britanija uvodi nove sankcije Rusiji, među pogođenima i...

Vlada je također najavila 63 nove sankcije, uključujući zabranu putovanja i zamrzavanje imovine za pojedince povezane s ruskim emiterima i novinama, te sankcije protiv mainstream medijskih organizacija.

  • Svijet

  • 04. Maj 2022  04. Maj 2022

  • 0

Velika Britanija danas je zabranila izvoz poslovnih usluga za Rusiju te najavila nove sankcije protiv 63 pojedinca i organizacije, uključujući i neke medije u državnom vlasništvu kao i njihove uposlenike.

Mjere koje je najavila britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss, prekinut će pristup Rusiji računovodstvenim, konsultantskim i PR uslugama u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Kako je objavljeno iz britanske vlade, Rusija se “u velikoj mjeri oslanja” na uslužne kompanije u zapadnim zemljama, a prestanak usluga u Ujedinjenom Kraljevstvu činit će 10 posto ruskog uvoza u pogođenim sektorima.

Truss je ocijenila poslovanje s režimom Vladimira Putina “moralnim bankrotom” te kao pomoć finansiranju “ratne mašinerije koja uzrokuje neopisivu patnju diljem Ukrajine”.

“Uskraćivanje pristupa britanskim uslugama izvršit će veći pritisak na Kremlj i u konačnici pomoći da se osigura neuspjeh Putina u Ukrajini”, dodala je Truss.

Vlada je također najavila 63 nove sankcije, uključujući zabranu putovanja i zamrzavanje imovine za pojedince povezane s ruskim emiterima i novinama, te sankcije protiv mainstream medijskih organizacija.

Danas su sankcionirani zaposlenici Channel One-a, najvećeg medija u državnom vlasništvu u Rusiji, kao i ratni dopisnici u sastavu ruskih snaga u Ukrajini. Organizacije, uključujući državnu radiodifuziju, Državnu televiziju i radiodifuziju u Rusiji, također će se suočiti s sankcijama.

Druge medijske kompanije koje su sankcionirane uključuju InfoRos, novinsku agenciju koja širi “destabilizirajuće dezinformacije o Ukrajini”; SouthFront, internet-stranica za dezinformacije; i Strategic Culture Foundation, online časopis koji širi dezinformacije o invaziji, prenosi N1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...