U AFGANISTANU NIŠTA NOVO: Talibani odlučili da žene moraju prekrivati lice u javnosti

Talibani su danas odlučili da Afganistanke moraju prekrivati lice.

  • Svijet

  • 07. Maj 2022  07. Maj 2022

  • 1

Glasnogovornik talibanskog ministarstva za širenje vrline i prevenciju poroka pročitao je odluku talibanskog vrhovnog vođe Hibatulaha Akhundzada na konferenciji za novinare u Kabulu, precizirajući da će otac ili najbliži muški rođak žene koja ne bude prekrivala lice izvan kuće dobiti posjet upozorenja te u konačnici završiti u zatvoru ili ostati bez posla u državnoj službi.

Idealnim rješenjem smatraju plavu burku koja prekriva cijelo tijelo i koja je postala globalni simbol prethodnog talibanskog režima koji je bio na vlasti od 1996. do 2001. godine.

Većina žena u Afganistanu nosi na glavi šal iz vjerskih razloga, ali mnoge u urbanim područjima kao što je Kabul ne prekrivaju lica.

Talibani su u martu zatvorili srednje škole za djevojke na dan kada su trebale početi s radom, zbog čega je SAD otkazao planirane sastanke o ublažavanju financijske krize u zemlji.

Talibani su tvrdili da su se promijenili, međutim zadnjih mjeseci uvode sve strože restrikcije za žene pa one tako više ne smiju putovati bez muške pratnje i ne smiju posjećivati parkove u isto vrijeme kao i muškarci.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...