IRAN POZITIVNO ODGOVORIO NA ZAHTJEV TALIBANA: Oružje koje su Amerikanci ostavili u Afganistanu prebačeno u blokirani Pojas Gaze

Talibani su postigli zadovoljavajući dogovor sa Iranom u pogledu prolaska njihovih boraca preko teritorije ove države u Palestinu, objavili su Talibani na mreži X.

  • Svijet

  • 08. Okt. 2023  

  • 0

Afganistanski Talibani zahtjev za prolazak njihovih snaga uputili su još Iraku i Jordanu kako bi došli u Palestinu, pomogli Hamasu u borbi protiv Izraela I osvojili Jerusalem. Irak nije odgovorio na zahtjev, a Jordan je zabranio Talibanima ulazak u njihovu zemlju.

Talibanis u objavi na mreži X naveli: “Arapske države djeluju kao štit za izraelsku tiraniju. Oni nisu u stanju da se bore za slobodnu Palestinu i ne dozvoljavaju ni drugima”.

Talibani su se na mreži X pohvalili da je u posljednjih 12 mjeseci Afganistan učinio više za palestinsku stvar od svih “debelih kraljeva Arabije zajedno”.

Radimo više, ali to ne možemo javno otkriti. Palestini su potrebni alati za odbranu, a ne sjajne zgrade koje je izgradio Katar”, naveli su Talibani uz fotografiju oružja zarobljenog od Amerikanaca, koje je, kako tvrde mediji završilo u Gazi.

Kako je objavila palestinska novinska agencija Samaa u junu ove godine, američko oružje preostalo u Afganistanu krijumčareno je palestinskim frakcijama u Pojasu Gaze.

Lokalna palestinska novinska agencija otkrila je da je Newsweek izvijestio o neimenovanom visokom izraelskom vojnom dužnosniku koji je potvrdio: “Neko od malog oružja zaplijenjenog u Afganistanu primijećeno je u rukama palestinskih frakcija u Pojasu Gaze.

Izraelski vojni zvaničnik izrazio je zabrinutost zbog „opasnosti“ slanja naprednog američkog i zapadnog oružja, poslanog u Ukrajinu, „neprijateljima Izraela u regionu, uključujući Iran“.

Zvaničnik je situaciju opisao kao "veoma opasnu" jer bi Iran mogao naučiti kako proizvoditi slično oružje, koje bi palestinske frakcije i Hezbollah mogli nabaviti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...