EROL AVDOVIĆ, DIREKTNO IZ NEW YORKA: "Mislili su da će s Dodikovim surogatom Tegeltijom probiti diplomatski oklop na East Riveru?! Ovo je i šansa kakva se u UN-u ne propušta"

"Nažalost, ova geostrateška jednačina ne bi bila potpuna, kada se u sve to ne bi uključio Dragan Čović. Sada je jasno da on i nije htio da se bilo kakve izborne reforme stvarno dogode u BiH; njegovi pregovori su bili farsa", poručuje Avdović.

  • Mini market

  • 10. Maj 2022  10. Maj 2022

  • 2

Erol Avdović, bh. novinar koji izvještava iz New Yorka, osvrnuo se na društvenim mrežama na predstojeću sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a.

ŠANSA KOJA SE NE SMIJE PROPUSTITI

"Veoma snažan državni kontraudar predsjedavajućeg Predsjedništva Džaferovića u ime Bosne i Hercegovine antibosanskim snagama RS-a. (U)mislili su da će s Dodikovim surogatom Tegeltijom probiti diplomatski oklop na East Riveru?! Ovo je i šansa kakva se u UN-u ne propušta. Nipošto."

EVROPSKA EPOPEJA

"Ukrajince odavno podsjećaju da se trebaju ugledati na Bosance. Da je njihov odbrambeni rat uz najsofisticiranije zapadno oružje s istim ciljem koji su imali goloruki bosanski branitelij, bez oružja samo uz hrabro srce bosanskog otpora. U Ukrajini se brani Evropa kao što se nekad, pa i sada ona brani u Bosni i Hercegovini. Bosansko-hercegovačka borba za oslobođenje od agresije, za slobodu i ljudska prava, u ratu od 1992. do 1995. bila je zato istinska evropska epopeja. I taj se karakter rata protiv Bosne ne može promjeniti retorički, povijesno revizionistički niti medijskim vatrometom - čitaj populističkom pirotehnikom na kojoj parazitiraju političari popu Dodika. Uz sve nedostatke Evropa je nešto drugo."

VAŽNA SU DJELA A TEK ONDA RIJEČI

"Odanost Evropi i zapadnoj demokratiji se više ne mjeri riječima ili manipulativnim izjavama Beograda i Banje Luke, naravno - čast izuzecima. Već po tome ko će narednih dana stiči u Kijev da pokaže izravnu solidarnost Ukrajincima. Kad se Vučić sretne sa Zelenskim onda ćemo dalje."

RUSKE IGRE OKO BALKANA

"A i svaka analitička postavka ide dalje od intuicije, da nešto nije u redu s igrokazom u kome je predsjednik Srbije već 'kritikovao' Putina zbog izjave o Kosovu i Donbasu. Ali ga je u isto vrijeme pravdao da ga razumije?! Kako možete razumjeti lidera koji drugu zemlju ravna s licem zemlje i od nje pravi Hirošimu. Izgleda da to mogu razumjeti samo oni koji su mirno gledali kako se ruši Vukovar. Uostalom, Putinov ideolog Dugin je već pohvalio javno i Vučića i Dodika. I potvrdio zajedničku geopolitku oko Balkana."

ČOVIĆEVA FARSA OKO IZBORNOG ZAKONA

"Nažalost, ova geostrateška jednačina ne bi bila potpuna, kada se u sve to ne bi uključio Dragan Čović. Sada je jasno da on i nije htio da se bilo kakve izborne reforme stvarno dogode u BiH; njegovi pregovori su bili farsa. Trebao mu je to samo alibi za pokušaj teritorijalne reorganizacije, konsocijacije i u svakom slučaju s Dodikom - političke asocijacije, kako bi BiH sada otvoreno najavljivao 'treći entitet' u drugoj retoričkoj ambalaži. Ruska posla."

U KORIST CJELE BOSNE I SVIH BOSANACA

"Zbog svega toga je važan Džaferovićev nastup u Vijeću sigurnosti UN-a upravo sada; moralo se. Dakako, mogao je to biti i Željko Komšić, drugi član Predsjedništva BiH. Važno je da je bilo ko od njih - iz dvojca 2:1 koji na sreću postoji narednih dana u New Yorku. Zato ta minimalna prevaga u Predsjedništvu mora u ostati i dalje u korist BiH. Kad uzmete, imena skoro da nisu ni važna. Jer u pitanju je cijela Bosna i Hercegovina. I svi njeni ljudi", poručio je Avdović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...