NASTAVLJAJU S TESTIRANJEM ORUŽJA: Sjeverna Koreja opet ispalila balističke rakete

Kako piše AP, lansiranje raketa pokazuje odlučnost Sjeverne Koreje da stvori pritisak na SAD i Južnu Koreju. Isti tip raketa ispaljen je i početkom tjedna, za vrijeme inauguracije južnokorejskog predsjednika Yoon Suk-yeola. 

  • Svijet

  • 12. Maj 2022  

  • 0

Sjeverna Koreja je ispalila tri balističke rakete kratkog dometa prema moru, tvrde Južna Koreja i Japan. Sjeverna Koreja je ispalila rakete tek nekoliko sati nakon što je država objavila da je zabilježila prvi slučaj koronavirusa od početka pandemije.

Kako piše AP, lansiranje raketa pokazuje odlučnost Sjeverne Koreje da stvori pritisak na SAD i Južnu Koreju. Isti tip raketa ispaljen je i početkom sedmice, za vrijeme inauguracije južnokorejskog predsjednika Yoon Suk-yeola. 

Iza Sjeverne Koreje je historija uznemiravanja novih vlada u Seulu i Washingtonu, što čine ispaljivanjem projektila. Nuklearna prijetnja iz Sjeverne Koreje vjerovatno će biti jedna od važnijih tema razgovora južnokorejskog predsjednika i Joea Bidena u Seulu

Južna Koreja i Japan osudili su lansiranje raketa iz Pjongjanga. Japanski ministar obrane Nobuo Kishi rekao je da su rakete pale u more između istočne obale Sjeverne Koreje i izvan japanske zone. Nema izvješća o šteti na zrakoplovima ili plovilima.

Posljednjih mjesec dana Sjeverna Koreja je testirala niz projektila. Stručnjaci to nazivaju pokušajem modernizacije njihovog oružja i pritiska na SAD. Ono što žele od SAD-a i njihovih saveznika jest da priznaju Sjevernu Koreju kao nuklearnu silu i da ublaže sankcije, piše AP.

Neki smatraju da će, unatoč mjerama protiv covida u Sjevernoj Koreji, država vjerovatno nastaviti s naoružavanjem i testiranjem raketa. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...