ŠVEDSKA SVE BLIŽE PRISTUPANJU NATO-u: Ministrica vanjskih poslova pobrojala sve prednosti članstva

"Švedsko članstvo u NATO-u podiglo bi prag za vojne sukobe i tako imalo učinak sprječavanja sukoba u sjevernoj Evropi", rekla je Linde novinarima predstavljajući parlamentarni izvještaj o sigurnosti.

  • Svijet

  • 13. Maj 2022  13. Maj 2022

  • 0

Švedsko članstvo u NATO-u imalo bi stabilizirajući učinak i koristilo bi zemljama oko Baltičkog mora, izjavila je danas ministrica vanjskih poslova Ann Linde, dan nakon što se susjedna Finska obavezala podnijeti zahtjev za pridruživanje savezu od 30 zemalja.

"Švedsko članstvo u NATO-u podiglo bi prag za vojne sukobe i tako imalo učinak sprečavanja sukoba u sjevernoj Evropi", rekla je Linde novinarima predstavljajući parlamentarni izvještaj o sigurnosti.

Ruska invazija na Ukrajinu natjerala je Švedsku i susjednu Finsku da javno izaberu stranu nakon što su ostale izvan hladnoratovskog saveza predvođenog SAD-om od njegovog osnutka 1949. godine.

Finski predsjednik i premijerka izjavili su u četvrtak da ta zemlja - koja s Rusijom dijeli granicu od 1300 km i tešku prošlost - mora podnijeti zahtjev za pridruživanje vojnom savezu NATO-a "bez odgađanja".

Očekuje se da će Stockholm slijediti primjer Helsinkija i mogao bi podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u već u ponedjeljak.

Švedska će biti podložnija napadima ako bude jedina nordijska ili baltička zemlja koja ostane izvan NATO-a, stoji u izvještaju, premda se dodaje da bi Rusija mogla uzvratiti ako se ta zemlja prijavi.

"Ako Švedska odluči tražiti članstvo u NATO-u, postoji rizik od reakcije Rusije", rekao je ministar odbrane Peter Hultqvist. "Dopustite mi da kažem da smo u takvom slučaju spremni nositi se sa svakim protuodgovorom", rekao je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...