TURSKA BLOKADA IZAZVALA VELIKI PROBLEM: Švedska šalje u Ankaru delegaciju radi razgovora o članstvu u NATO-u

Švedska nije uspjela postići dogovor s Turskom u pregovorima u nedjelju o očekivanoj prijavi skandinavske države za članstvo u NATO-u

  • Svijet

  • 16. Maj 2022  17. Maj 2022

  • 1

Švedska će poslati delegaciju diplomata u Tursku kako bi razgovarali o odluci skandinavske države da podnese zahtjev za članstvo u NATO-u, prenosi Anadolu Agency (AA).

Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde potvrdila je da će delegacija vrlo brzo posjetiti Ankaru.

Osvrnuvši se na reakciju Moskve na zahtjev Švedske za članstvo u NATO-u, Linde je rekla da je Rusija širila kampanje dezinformacija da su Šveđani nacisti.

Vladajuća Socijaldemokratska stranka u Švedskoj odlučila je u nedjelju da država treba da podnese zahtjev za članstvo u NATO-u.

Premijerka Magdalena Andersson rekla je da bi to bila najbolja odluka za bezbjednost Švedske.

Linde je u objavi na Twitteru opisala potez svoje stranke kao "istorijsku odluku".

"Danas je Socijaldemokratska stranka Švedske donijela istorijsku odluku da kaže 'da' podnošenju zahtjeva za članstvo u odbrambenom NATO savezu. Ruska invazija na Ukrajinu pogoršala je bezbjednosnu situaciju za Švedsku i Evropu u cjelini", navela je Linde.

Nakon što se o ovom pitanju raspravi u parlamentu u ponedjeljak, očekuje se da će Švedska i Finska zajedno podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u najkasnije do srijede.

Švedska nije uspjela postići dogovor s Turskom u pregovorima u nedjelju o očekivanoj prijavi skandinavske države za članstvo u NATO-u, ali je najavljeno da će nastaviti pregovore.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, koji se tokom vikenda sastao s švedskom kolegicom Linde na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a u njemačkoj prijestolnici Berlinu, rekao je da Švedska i Finska otvoreno podržavaju terorističku organizaciju PKK/YPG.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...