SIN GORDANE TADIĆ: "Sva velika i radikalna zla stvarali su intelektualci"

Komentarisao je i reakcije koje su uslijedile nakon što je javno podržao sankcije SAD-a uvedene bivšoj glavnoj tužiteljici u BiH, Gordani Tadić, njegovoj majci.

  • Mini market

  • 16. Maj 2022  17. Maj 2022

  • 1

Tomislav Tadić, docent na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu, gostovao je večeras u emisiji Izvan okvira na N1 BiH. Komentarisao je i reakcije koje su uslijedile nakon što je javno podržao sankcije SAD-a uvedene bivšoj glavnoj tužiteljici u BiH, Gordani Tadić, njegovoj majci.

Tadić je u emisiji, upitan da ovo prokomentariše, rekao da je njegov stav nedvosmislen, te da bi bilo kakav dodatak u vezi s njegovom javnom objavom mogao podleći dvosmislenostima.

“Valja istaći da se radi o jednom moralnom stavu, o jednoj vrsti kategoričkog imperativa, ako hoćete i dužnosnog djelovanja. Priopćio sam svoj moralni princip i očekivao bih da svako drugi reagira isto u takvoj situaciji. Naravno, potpuno sam svjestan da od toga ne bi bilo ništa. Bilo bi, ipak, lijepo da se svak ko proživi takvu neugodnost postavi na način na koji sam se postavio ja”, rekao je sociolog Tomislav Tadić.

Sociolog Tadić govorio je o banalnost, ali i radikalnosti zla.

Rekao je da zlo ima svoju logiku i inteligenciju, te da ga ne treba podcijeniti.

“Sva velika i radikalna zla su nastala u intelektualnim sferama. To je tako bilo u povijesti, tako je i danas”, rekao je Tomislav Tadić.

“Hegel kaže da su sva velika zla nastala tako što je jedan princip i jedan stav podignut na nivo općenitosti, na nivo svevažećeg principa. To je klasičan izvor onog što podrazumijevamo pod pojmom totalitarizma”, rekao je Tadić te je dodao da tezu o banalnosti zla vidimo kroz legitimaciju, kroz proceduru.

“Možete ogromnu količinu korupcije da proizvedete u društvu i napravite nazadak društva, a kada neko pita ljude od ključne važnosti – oni samo kažu da su poštovali procedure. Zlo je važno da bude tretirano kroz prizmu procedure i legitimnosti. Sve je rezultat određenih procedura, za svako zlo naći ćete neke procedure”, mišljenja je docent na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta UNSA Tomislav Tadić.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...