UDAR NA ALEKSANDRA VUČIĆA IZ EU: "Ili mi ili Putin! Biti neutralan oko rata u Ukrajini je nemoguće"

"Za mene kao visokog predstavnika, i za ministre, jasno je da održavati bliske odnose s Putinovim režimom nije više kompatibilno s izgradnjom europske budućnosti. Obje stvari u isto vrijeme nisu više kompatibilne", rekao je Borrell.

  • Regija

  • 16. Maj 2022  19. Maj 2022

  • 4

Najviši dužnosnici EU više ne ograničavaju pritisak na Srbiju na međusobne sastanke i poruke iza zatvorenih vrata. U ponedjeljak navečer je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell jasnije nego ikad pozvao Srbiju da implementira sankcije protiv Rusije jer "nije više moguće imati i europsku budućnost i bliske odnose s Putinovim režimom".

Borrell je to rekao upravo nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU gdje je rat u Ukrajini i zajednički odgovor na izazove i posljedice tog rata bila glavna tema. Na sastanku su učestvovali i ministri šest država zapadnog Balkana.

"Cijenimo strateški izbor onih partnera koji su uskladili svoje stavove s našima, uključujući i sankcije. Ministri su jasno izrazili očekivanja da će svi partneri biti privrženi europskim vrijednostima i uskladiti se sa sankcijama. Oni koji to još nisu učinili, Srbija je među njima, bi trebali to učiniti što prije mogu - dakle, ubrzati usklađivanje i implementiranje sankcija. Mi razumijemo poteškoće i cijenimo sve glasove protiv Rusije u UN-u, ali očekujemo od kandidata, od partnera, da se u potpunosti usklade s vanjskom politikom", rekao je Borrell.

Ili Putin ili europska budućnost

"Za mene kao visokog predstavnika, i za ministre, jasno je da održavati bliske odnose s Putinovim režimom nije više kompatibilno s izgradnjom europske budućnosti. Obje stvari u isto vrijeme nisu više kompatibilne", rekao je Borrell.

"Biti danas neutralan oko rata u Ukrajini je lažni koncept. Jedna država je izvršila invaziju na drugu i staviti ih u isti koš znači propustiti uočiti razliku između napadača i napadnutog. To nije moguće. Ne možete samo gledati na drugu stranu", rekao je Borrell, prenosi Jutarnji.hr.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...