DRAMA U BERLINU: Nijemci šokirali Vučića -"Šta ti je sad izgovor da ne budeš uz Evropu..."!?

Zbog odbijanja Srbije da se uskladi s vanjskom politikom Evropske unije, najmoćnija država te zajednice, Njemačka, zaoštrila je svoj odnos prema Srbiji.

  • Regija

  • 17. Maj 2022  17. Maj 2022

  • 5

Posljednji sastanci Aleksandra Vučića, sa predstavnicima njemačke diplomatije protekli su u veoma napetoj atmosferi, a kako saznaje dnevni list “Nova”, sagovornici iz Berlina insistirali su na obrazloženju zbog čega Srbija još uvijek odbija da uvede sankcije Rusiji.

Predsjednik Srbije sastao se 5. maja sa šeficom njemačke diplomatije, Annalenom Baerbock, sa kojom je razgovarao o međunarodnoj poziciji Srbije i odnosu prema napadu Rusije na Ukrajinu.

Kako saznaje "Nova.rs", sastanak se dogodio u hotelu u Berlinu, u kom je Vučić odsjeo i u momentima je bio veoma neprijatan, imajući u vidu da je, navodno, Baerbock insistirala na tome da se Srbija jasno opredijeli.

“Sastanak nije bio u Ministarstvu spoljnih poslova Njemačke, ali to nije neuobičajeno. Baerbock je bila prilično oštra i u jednom trenutku je od Vučića zatraženo da kaže koje je sad obrazloženje za to što Srbija nije uvela sankcije Rusiji”, navodi izvor iz diplomatskih krugova i dodaje da je Vučić objasnio da je država koju predstavlja u specifičnoj poziciji.

“Pozivao se na istorijske okolnosti i iskustvo Srbije sa sankcijama. Kao ključni razlog je pomenuo energetsku ovisnost od Rusije i to što Naftnu industriju Srbije većinski drže Rusi. Istina je da on na kraju nije obećao da će bilo šta uraditi po tom pitanju. Međutim, Nijemci su stavili do znanja srpskoj strani da im je dosta da slušaju obrazloženja i deklarativne poruke da je Srbija na evropskom putu, navodi isti izvor.

Pitanje koje je Vučiću postavljeno tokom razgovora sa Baerbock, pet dana kasnije, 10. maja, na sastanku u Beogradu, ponovio je i specijalni izaslanik Njemačke za Zapadni Balkan, Manuel Zaracin. Vučiću je  navodno prenijeto da  zvanični Berlin ne vidi opravdanje za neusklađivanje Srbije sa spoljnom politikom EU.

Izvor “Nove” je podsjetio i na izjavu ministra vanjskih poslova Srbije, Nikole Selakovića, koji je, nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost, rekao da dvije države pomažu Kosovu da uđe u Vijeće Evrope, ali bez objašnjenja koje su to dvije zemlje.

“Jedna od njih je upravo Njemačka. Podrška Kosovu u Savjetu Evrope je odgovor na nekooperativnost Srbije. Njemačka ne može da toleriše da država kandidat za članstvo u EU odbija da bude uz tu zajednicu u ovakvim okolnostima”, rekao je izvor “Nove”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...