KORISNO PODSJEĆANJE: Povišen krvni pritisak najčešće se otkrije slučajno, ali bolesnici često osjećaju i ove simptome

Danas gotovo trećina odrasle populacije ima povišeni krvni pritisak. Hipertenzija je glavni faktor rizika za kardiovaskularne bolesti, pogotovo koronarne bolesti srca i moždani udar, ali i za hronične bolesti bubrega, zatajenje srca, aritmiju i demenciju.

  • Zdravlje

  • 19. Maj 2022  19. Maj 2022

  • 1

Povodom obilježavanja Svjetskog dana hipertenzije, treba barem tih nekoliko dana prije i poslije, podsjećati na obavljanje osnovnih preventivnih pretraga, zahvaljujući kojima se može prevenirati bolesti opasna po zdravlje pojedinih organskih sistema, kao i cijelog organizma.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana hipertenzije bilo gdje jeste osvijestiti populaciju o ovoj vrlo učestaloj bolesti, kao i rizicima koje ona sa sobom donosi, ali i načinima njene prevencije.

Hipertenzija je tiha, podmukla bolest, koja označava povišeni krvni tlak, a nazivaju je još i „tihim ubicom“ jer godinama može egzistirati bez pokazivanja ozbiljnijih simptoma.

Vrlo često, tek kada se manifestiraju oštećenja na raznim organima, a najčešće na srcu, mozgu, bubrezima ili očima, zamijete se i visoke vrijednosti krvnog tlaka.

Bolesnici s povišenim krvnim tlakom ponekad osjećaju neke od simptoma, kao što su bol i pritisak u glavi, crvenilo lica, umor, smetenost, mučnina, pretjerano znojenje, uznemirenost, osjećaj lupanja srca, zujanje u ušima, krvarenje iz nosa, smetnje vida, kao i mnoge druge tegobe.

Danas gotovo trećina odrasle populacije ima povišeni krvni tlak. Hipertenzija je glavni faktor rizika za kardiovaskularne bolesti, pogotovo koronarne bolesti srca i moždani udar, ali i za hronične bolesti bubrega, zatajenje srca, aritmiju i demenciju.

Podizanje svijesti o hipertenziji, kao i kontrola krvnog tlaka pokazali su se iznimno važnima u vrijeme COVID-19 pandemije, budući da je povišeni tlak kod oboljelih od COVID-a-19 povezan s većom učestalošću loših ishoda te smrtnosti.

Na rizike za razvoj visokog krvnog tlaka može se utjecati promjenom životnih navika, ponajprije smanjenjem unosa soli, uravnoteženom prehranom, prestankom pušenja te prekomjerne konzumacije alkohola, kao i redovitom tjelesnom aktivnošću i održavanjem normalne tjelesne težine, ali i brigom o mentalnom zdravlju.

Povišeni krvni tlak najčešće se otkriva slučajno - mjerenjem tlaka na sistematskom pregledu. Stoga, kako bi se povišene vrijednosti otkrile na vrijeme, potrebno je barem jednom godišnje izmjeriti krvni tlak, kako bi se prevenirala daljnja oštećenja organa i cjelokupnog organizma.

Također, važno je i pravovremeno reagirati te kod već dijagnosticirane hipertenzije redovito uzimati lijekove prema preporuci nadležnog liječnika.

(Ordinacija.vecernji.hr) 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...