ALMA ČOLO KAŽE DA NE SMIJE TAKO: "Nijedan pripadnik Armije RBiH nije siguran kada prelazi granicu sa Srbijom"

Alma Čolo kao jedno od ključnih otvorenih pitanja sa Republikom Srbijom vidi procese protiv pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine.

  • Vijesti

  • 19. Maj 2022  20. Maj 2022

  • 6

"Ne možete dovesti građane u situaciju da u godini kada glasaju, glasaju sa nekim nesigurnim izbornim rješenjem ili, da kada se raspišu izbori mijenjate procedure za glasanje.

To se ne smije raditi. Izbori su raspisani i izbori treba da se održe po postojećem zakonu", govori u intervjuu 'Jedan' za BHRT zastupnica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Alma Čolo.

Ona ističe kako trenutno nije realno očekivati promjenu Izbornog zakona, ali ne odbija mogućnost za pregovore. Eventualni dogovor primjenjivao bi se za naredne lokalne izbore u Bosni i Hercergovini koji bi trebalo da budu održani 2024. godine. Čolo pojašnjava da je praksa, prema kojoj izborne propise ne treba mijenjati u izbornoj godini, usvojena na preporuku Venecijanske komisije.

Govoreći o mogućim blokadama uspostave vlasti nakon izbora, Čolo ističe kako je to izvjesno. Olakšano je to, kaže ova zastupnica SDA i sadašnjim ustavno pravnim uređenjem, dvostrukim sistemom glasanja, postojanjem domova naroda na državnom, kao i na entitetskom nivou.

"U takvoj zemlji teško je imati adekvatan odgovor na blokade koje dolaze od onih koji žele da blokiraju ovu državu, koji žele da je učine neefikasnom, da je pokažu nemogućom, a da bi bile ostvarene konsekvence, određeni politički ciljevi za koje oni znaju koji su to ciljevi koji ni nama nisu nepoznati", upozorava državna zastupnica Alma Čolo.

Zastupnica SDA u Parlamentu Bosne i Hercegovine kaže kako Izborni zakon u BiH ne može biti najvažniji problem susjedne Republike Hrvatske, ali ova država neusvajanje izmjena ovog zakona koristi kao izgovor za izbjegavanje razgovora o svim otvorenim pitanjima koje ima sa BiH.

"Sjećam se kada sam bila poslanik poslije rata, 98. godine, mi smo razgovarali sa Hrvatskom o korištenju luke Ploče za potrebe Bosne i Hercegovine. Sada se o tome više ništa ne govori. Puno je sporova oko naše imovine na Jadranu koji nikada nisu riješeni. Mislim da vanjska politika Bosne i Hercegovine treba u prvi plan da stavi takva pitanja po principu reciprociteta", govori zastupnica Čolo.

Alma Čolo kao jedno od ključnih otvorenih pitanja sa Republikom Srbijom vidi procese protiv pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine koji se u Srbiji vode zbog primjene principa takozvane univerzalne sudske jurisdikcije. Ne bi trebalo biti tako, smatra Čolo već bi se trebalo suditi u državi gdje je zločin počinjen.

"Ako su se ratni zločini, a jesu, desili na području Bosne i Hercegovine, Srbija ne bi smjela da procesuira po principu univerzalne jurisdikcije naše građane. Vidite da su nas doveli u situaciju da nijedan pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine nije siguran kada prelazi granicu”, tvrdi u intervjuu „Jedan“ zastupnica SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Alma Čolo.

Intervju pogledajte večeras od 20 sati u programu BHT1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...