ZARAZA STIGLA DO ŠVICARSKE I IZRAELA: Nizozemska će zahtijevati da se prijavljuju slučajevi majmunskih boginja, u ovoj zemlji identificirano...

Norveška traga za mogućim slučajevima u prijestolnici nakon što je potvrđeno da je zaražen stranac, koji je boravio u Oslu početkom mjeseca.

  • Zdravlje

  • 21. Maj 2022  22. Maj 2022

  • 1

Nizozemske vlasti zahtijevat će da se svi sumnjivi slučajevi majmunskih boginja prijavljuju dok se bolest nastavlja širiti. U Nizozemskoj su identificirana dva slučaja, a nacionalna zdravstvena služba sada kaže da se svi slučajevi bolesti moraju registrirati, saopćilo je u subotu ministarstvo zdravstva. 

Taj korak znači da liječnici moraju obavijestiti zdravstvene vlasti čim posumnjaju da bi neko mogao imati majmunske boginje. Svi novi slučajevi moraju biti registrirani što je prije moguće kako bi se kontroliralo širenje zaraze i poduzele sve protumjere, saopćile su vlasti.

Takve mjere mogu primjerice uključivati ​​stavljanje u karantenu svakoga ko je bio u kontaktu s oboljelom osobom.

Svjetska zdravstvena organizacija održala je vanredan sastanak u petak o nedavnom izbijanju majmunskih boginja, virusne infekcije koja je češća u zapadnoj i središnjoj Africi, nakon što je u Europi zabilježeno više od 100 potvrđenih ili mogućih slučajeva, prenosi Hina. Njemačka je to opisala najvećom epidemijom u Europi do sada, a slučajevi su prijavljeni u najmanje devet europskih zemalja - Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj, Portugalu, Španiji, Švedskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i u Sjedinjenim Državama, Kanadi i Australiji.

Prvi slučaj majmunskih boginja potvrdili su u subotu Švicarska i Izrael, a Norveška traga za mogućim slučajevima u prijestolnici nakon što je potvrđeno da je zaražen stranac, koji je boravio u Oslu početkom mjeseca.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...