STRUČNJAK ZA SIGURNOST NEDŽAD KORAJLIĆ ZA "SB": "Dojave o bombama mogu biti povezane sa obavijesti NATO-a o prijetnjama BiH"

Korajlić smatra da ova pojava može biti povezana sa nedavnom dojavom NATO-a o prijetnji mogućim cyber-napadima Bosni i Hercegovini. 

  • Društvo

  • 25. Maj 2022  25. Maj 2022

  • 0

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u jutarnjim satima dobilo je informacije o tome kako su u osnovnim školama u nekoliko sarajevskih općina postavljene bombe. U međuvremenu, dojava o postavljenoj bombi stigla je i za zgradu Općinskog suda, te Općine Centar, kao i sarajevske srednje škole.

Slična situacija dogodila se prije nekoliko dana u Beogradu, gdje su stigle prijeteće dojave o bombama u osnovnim školama, tržnim centrima, studentskim domovima... Kroz istu situaciju prošla je u aprilu i Crna Gora.

Ovu učestalu pojavu u BiH i zemljama regije komentirao je za "Slobodnu Bosnu" profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Nedžad Korajlić koji je rekao da se ova pojava ne može posmatrati kao slučajna.

"Svaka prijetnja bombom je ozbiljna. Može se pretpostaviti i da su to dječije igre, ali mora se poći i od pretpostavke da iza svega stoje ozbiljnije namjere, da se naprimjer policija bavi drugim stvarima", prokomentirao je Korajlić.

Također, Korajlić smatra da ova pojava može biti povezana sa nedavnom dojavom NATO-a o prijetnji mogućim cyber-napadima Bosni i Hercegovini. 

"Kada je u pitanju ovakva situacija koja uveliko izaziva ozbiljnu zabrinutost građana, sve se mora povezivati", rekao je Korajlić navodeći kako su ozbiljne prijetnje koje je NATO proslijedio Bosni i Hercegovini i ovo može biti uvod u događaje koji se mogu dešavati u narednom periodu.

Pod jednom od verzija koja se može pretpostaviti kao pozadina ove pojave, Korajlić smatra da to može biti pritisak nekih neformalnih grupa ili pojedinaca ili kombinacija specijalnog djelovanja određenih obavještajnih službi zbog priprema terena za neko djelovanje.

Stoga ističe kako je važno identificirati počinioca, te kako je važno da sigurnosne službe sarađuju, a smatra da bi se u slučaj trebala ili se je već uključila obavještajna služba. 

"Policija mora ozbiljno reagovati, jer znate, dese se slučajevi da tri-četiri puta bude lažna dojava i nakon što policijske agencije ne reaguju četvrti ili peti put desi se eksplozija", prokomentirao je Korajlić na naše navode da su lažne dojave o bombama i prethodnih godina bile trend u osnovnim školama i sudovima.

Dodaje i kako smatra da se može ući u trag osobama koje su uputile prijetnje, iako se one mogu uputiti i preko servera drugih zemalja.

Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo Saudin Sivro objavio je sadržaj maila koji su škole dobile, u kojem se prijeti postavljenim bombama, navodeći kako su prijetnje došle sa domene .ru (KMFDM KMFDM

Korajlić je na kraju razgovora za "Slobodnu Bosnu" utvrdio da cijela pojava ne mora značiti ništa, no da se treba shvatiti ozbiljno i da ne treba ignorirati zabrinutost građana.

(Semra Hodžić)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...