LOV NA TIHOG UBICU: Znate li kako mjeriti tlak kod kuće za tačne rezultate?

Pravilno mjerenje krvnoga tlaka važno je za postavljanja dijagnoze arterijske hipertenzije i donošenje odluke o početku i načinu liječenja.

  • Zdravlje

  • 25. Maj 2022  25. Maj 2022

  • 0

Ordinacijsko mjerenje tlaka i dalje je zlatni standard i preporuka je da se  kod svih osoba starijih od 18 godina ordinacijski izmjere vrijednosti tlaka i upišu u medicinsku dokumentaciju.

Daljnje kontrole preporučuju se svakih 3 do 5 godina ovisno o vrijednostima tlaka, odnosno jednom godišnje ako su vrijednosti visoko normalne, a kod starijih od 50 godina i češće s obzirom na činjenicu da vrijednosti sistoličkoga tlaka rastu s godinama

Kod sumnje na postojanje arterijske hipertenzije ordinacijski je potrebno izmjeriti tlak najmanje u 2-3 navrata s razmakom od 1-4 tjedna ovisno o vrijednostima tlaka i pridruženim bolestima i faktorima kardiovaskularnoga rizika.

Dijagnoza arterijske hipertenzije se ne bi trebala postaviti na osnovi jednoga ordinacijskog mjerenja, osim ako vrijednosti tlaka nisu vrlo visoke, npr. >180/110 mmHg. U većini slučajeva dijagnozu arterijske hipertenzije potrebno je potvrditi kućnim i/ili kontinuiranim mjerenjem tlaka.

Preporuka je da se u ordinaciji koriste automatski oscilometrijski uređaji te ukoliko nisu dostupni onda poluautomatski hibridni koji koriste auskultacijsku metodu, a umjesto živinog stupca LCD ili LED obzirom da je živa u većini zemalja napuštena. Popis preporučenih uređaja možete naći na web stranici Hrvatske lige za hipertenziju.

Kućno mjerenje arterijskoga tlaka samomjerenjem (MATS), dobro je prihvaćena metoda mjerenja među bolesnicima i liječnicima. Ono je važno za potvrdu dijagnoze, određivanje terapije i dugoročnu kontrolu.

Za kućno mjerenje tlaka preporučuju se elektronski (oscilometrijski) uređaji s nadlaktičnom orukvicom, a prednost imaju oni s mogućnošću pohrane podataka te izračunavanja prosjeka više izmjerenih vrijednosti kao i eventualnoga povezivanja s internetom, mobilnim uređajem i osobnim računalom.

Važno je da se koriste provjereni, validirani i ispravni uređaji te orukvice (manžete) odgovarajuće veličine i oblika. Ukoliko se tlak kod osoba velikih opsega ruku ne može izmjeriti nadlaktičnom orukvicom, preporuka je korištenje validiranog uređaja sa orukvicom na zapešću. Točnost uređaja bez orukvice još uvijek nije sigurna i još uvijek se radi se na razvoju i unapređenju njihovih softverskih programa i validacijskih protokola, i od njih se puno očekuje u budućnosti.

Kako dobro izmjeriti tlak?

Prilikom mjerenja važno je pridržavati se pravila vezanih uz samu proceduru mjerenja.

Potrebna je mirna prostorija, ugodne temperature.

S mjerenjem je potrebno krenuti 3-5 minuta nakon mirnoga sjedenja, a 30 minuta prije mjerenja ne smije se pušiti, piti crna kava, jesti i vježbati.

Mokraćni mjehur treba biti prazan.

Tokom mjerenja ne smije se pričati.

Leđa trebaju biti naslonjena, a noge dodirivati podlogu stopalima i ne smiju biti prekrižene.

Ruku je potrebno položiti na stol u srednjoj razini srca.

Mjeriti je potrebno tri puta (ili dva ako su vrijednosti normalne) s razmakom od 1 minute između mjerenja i zatim uzeti prosjek zadnja dva mjerenja.

Potrebno je paziti da odjeća ne pritišće arteriju.

Kod starijih, dijabetičara i onih s neurodegenerativnim bolestima (pr. Parkinsonovom bolesti i demencijom) preporuča se povremeno izmjeriti tlak nakon 1 i 3 minute stajanja, a kod trudnica i na lijevom boku.

Za dijagnozu arterijske hipertenzije te prije svake liječničke kontrole preporučeno je kućno mjerenje tokom sedam dana, a najmanje tijekom tri dana. Izračunava se prosječna vrijednost svih mjerenja, uz izostavljanje mjerenja prvoga dana.

Tlak treba mjeriti ujutro i navečer, prije uzimanja lijeka i prije obroka.

Potrebno je mjeriti najmanje 2 puta, optimalno 3, s razmakom od dvije minute između mjerenja uz pridržavanje općih pravila vezanih uz sam postupak mjerenja tlaka.

Za dugoročno kućno praćenje kontrole arterijske hipertenzije, preporuča se mjeriti tlak jednom ili 2 puta tjedno ili minimalno 1 do 2 puta mjesečno.

(Ordinacija.vecernji.hr

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...