BRITANSKI AMBASADOR MATTHEW FIELD OTKRIVA: Saradnja Velike Britanije i Bosne i Hercegovine u polju odbrane jača je nego ikada, sir Stuart Peach je saznao…

Istaknuta je izuzetna saradnja MO i OS BiH i Oružanih snaga UK, a ministar je iskoristio priliku da iskaže zahvalnost Vladi UK-a na interesovanju za Bosnu i Hercegovinu, te da naglasi značaj podrške i pomoći u realizaciji brojnih projekata u BiH koji se odnose na jačanje odbrambenih kapaciteta.  

  • Vijesti

  • 26. Maj 2022  26. Maj 2022

  • 1

Nakon radnih sastanaka sir Stuarta Peacha s dužnosnicima Bosne i Hercegovine, oglasio se i britanski ambasador Matthew Field.

Field je poručio kako je saradnja Velike Britanije i Bosne i Hercegovine u polju odbrane jača nego ikada. „Sir Stuart Peach je u razgovoru sa ministrom Podžićem i načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Mašovićem saznao detalje o aktuelnim sigurnosnim pitanjima“, naveo je Field.

Podsjetimo, ministar odbrane BiH Sifet Podžić i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović sastali su se danas sa specijalnim izaslanikom britanskog premijera za zapadni Balkan Stuartom Peachom.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnim temama iz odbrambenog resora Bosne i Hercegovine u svijetlu krize u Ukrajini i mogućim implikacijama na BiH.

Ministar Podžić je Peacha upoznao s izazovima i poteškoćama koje opterećuju Ministarstvo odbrane (MO) i Oružane snage (OS) BiH zbog neusvajanja budžeta za ovu godinu, te zbog blokade rada državnih insitucija, što u velikoj mjeri otežava izvršavanje zakonom propisanih zadataka i misije.

Istaknuta je izuzetna saradnja MO i OS BiH i Oružanih snaga UK, a ministar je iskoristio priliku da iskaže zahvalnost Vladi UK-a na interesovanju za Bosnu i Hercegovinu, te da naglasi značaj podrške i pomoći u realizaciji brojnih projekata u BiH koji se odnose na jačanje odbrambenih kapaciteta.  

Posebno je istaknut doprinos Ministarstva odbrane UK-a na podršci u oblasti obuke i školovanju naših pripadnika u Velikoj Britaniji, kao i na modernizaciji naših centara za obuku i vježbe, na podršci u razvoju naših vlastitih kapaciteta za prijem oficira iz civilstva, tе u oblasti rodno osjetljivih pitanja u okviru projekta “Women, peace and security” i izgradnji integriteta u sistemu odbrane BiH.

(SB)

Stuart Pech se zahvalio ministru Podžiću na prijemu, te naglasio nastavak podrške reformskim procesima u Bosni i Hercegovini, pohvalivši dosadašnji stepen odbrambene reforme.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...