"SB" NA DODJELI ORDENA NARODA, GRAĐANKI I GRAĐANA BiH MATTU FIELDU: "Čast mi je bilo predstavljati moju zemlju četiri godina" (FOTO)

Dodjeli su prisustvovali predstavnici parlamentarnih institucija, društveno-političkih organizacija i ograničen broj pozvanih gostiju.

  • Vijesti

  • 06. Jun. 2022  06. Jun. 2022

  • 0

U zgradi Parlamentarne skupštine BiH Evropski pokret u BiH uručio je ambasadoru Velike Britanije u BiH Matthew Field "Orden naroda, građanki i građana BiH" - "Orden Evropskog pokreta u BiH".

Dodjeli su prisustvovali predstavnici parlamentarnih institucija, društveno-političkih organizacija i ograničen broj pozvanih gostiju.

Predsjednik Evropskog pokreta Predrag Praštalo je poručio: 

"Ne bih da se vraćam na to kako smo počinjali, dobro je da imamo jednu NVO koja pomaže BiH. Znate da je BiH država koja nema zakon o ordenima, to je naša odgovorna uloga koju smo preuzeli 2010. Tanja Fajon i Valentin Inzko su prvi dobili ordene, a od tada smo ih dodijelili 150. Jučer sam dobio dosta poruka i čestitki na dodjeli ordena ambasadoru Fildu, a posebna je od gospođe Emine Bukvić, njen suprug je prošle godine dobio orden. Ona je kazala da bi i Fildova supruga morala dobiti orden jer je doprinijela na promociji BiH. Žene su te koje stoje iza uspješnih muškaraca i nadam se da ćete, gospodine Fild, orden podijeliti sa svojom suprugom."

Ambasador Field se obratio kratko nakon što je preuzeo orden.

"Izašli smo iz EU, ali smo još dio evropskog kontinenta i naša posvećenost evropskoj sigurnosti je veća nego ikada. Bila mi je čast predstavljati moju zemlju četiri godine. Čvrsto vjerujem u budućnost BiH u euroatlantskoj sigurnosti. Hvala vam još jednom na ovom vrijednom priznanju", kazao je ambasador Field.

Član Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Denis Zvizdić rekao je da je ambasador Field dokazani prijatelj naše zemlje.

"Sretan sam što ste uvijek bili na strani BiH i niste sumnjali u naš evropski put. Zaslužili ste orden koji vam danas dodjeljuje Evropski pokret kako zbog promocije nade zemlje tako i zbog širenja istine. Vrata i srca građana BiH će vam uvijek biti otvorena kao našem istinskom prijatelju", rekao je Zvizdić.

Adil Osmanović je kazao da odnosi BiH i Velike Britanije sežu u daleku prošlost o čemu postoje historijski dokazi. 

Lider NES-a BiH Nermin Ogrešević kazao je da mu je čast što je pozvan na dodjelu jer jako cijeni rad gospodina Filda.

"Želim istaći da je velika privilegija živjeti u demokratiji, da je najbolji model zapadnog tipa demokratije. Naš put je kompliciran i potrebna nam je pomoć prijatelja pa između ostalog i Velike Britanije. Mene ohrabruje ta pomoć", kazao je Ogrešević.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...