LAVROV NAKON SASTANKA SA KOLEGOM IZ BAHREINA: "Rusija učinila sve da spriječi globalnu prehrambenu krizu"

Lavrov je također rekao da je velika pažnja tokom sastanka u Bahreinu bila posvećena rješavanju palestinsko-izraelskog sukoba, koji je nedavno eskalirao.

  • Svijet

  • 31. Maj 2022  01. Jun. 2022

  • 1

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u utorak da je Moskva učinila sve da spriječi globalnu prehrambenu krizu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Govoreći na konferenciji za novinare u glavnom gradu Bahreina Manami nakon sastanka s bahreinskim kolegom Abdullatifom bin Rashidom Al Zayanijem, Lavrov je rekao da zapadne zemlje sada moraju da razmisle o tome žele li objaviti krizu ili da se riješi postojeći problem.

"Sve što zavisi od nas je odavno zagarantovano. Ali zapadne zemlje, koje su stvarale mnogo vještačkih problema sa zatvaranjem svojih luka za ruske brodove, odsjecajući Rusiju od logističkih i finansijskih lanaca, trebalo bi da ozbiljno razmislite o tome šta je za njih važnije - da objave problem sigurnosti hrane ili da problem riješe konkretnim koracima", rekao je Lavrov.

Potom je podsjetio da Rusija svakog dana otvara sigurne prolaze za plovila koja izvoze ukrajinsko žito, ali kako bi u potpunosti deblokirala plovidbu, Ukrajina mora očistiti mine u svojim teritorijalnim vodama.

"Ukoliko se riješi problem čišćenja mina na otvorenom moru ruska mornarica će obezbijediti nesmetan prolaz plovila do Sredozemnog mora i dalje do odredišta", obećao je.

Lavrov je također rekao da je velika pažnja tokom sastanka u Bahreinu bila posvećena rješavanju palestinsko-izraelskog sukoba, koji je nedavno eskalirao.

"Razgovarali smo o neophodnosti nastavka direktnih pregovora između Palestinaca i Izraelaca, za to postoji međunarodno-pravna osnova, Arapska inicijativa, koju su podržali svi, uključujući i UN", rekao je Lavrov.

Lavrov je rekao da je upoznao svog bahreinskog kolegu o različitim aspektima rješenja sirijskog pitanja, uključujući napore koje Rusija, Turkiye i Iran ulažu u postizanje sirijskog pomirenja kroz stvaranje povoljnih uslova za rad Sirijskog ustavnog odbora u Ženevi.

Druga tema koja je razmatrana na sastanku bilo je pitanje obezbjeđivanja sigurnosne ravnoteže, prihvatljive i za Iran i za države Perzijskog zaljeva, rekao je Lavrov.

Ruski ministar je podržao napore UN-a u Jemenu, pohvalivši nedavnu mirovnu inicijativu Saudijske Arabije i izrazio nadu da će najavljeni prekid vatre potrajati.

Dvojica ministara su se složila da razvijaju saradnju između Rusije i Bahreina u različitim oblastima, uključujući ekonomiju, trgovinu, obrazovanje i humanitarne veze.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...