BIVŠI UKRAJINSKI AMBASADOR ANALIZIRA: Kakva je uloga Viktora Orbana u ruskoj invaziji?

Izgleda da je politički mentor mađarskog novinara Viktor Orban već dogovorio sa Putinom da, kad ruske trupe krenu u osvajanje Zapada, da prođu malo sjevernije, kako ne bi uzrujali stanovništvo saveznika odanog Kremlju.

  • Svijet

  • 31. Maj 2022  02. Jun. 2022

  • 2

Piše: Oleksandr LEVČENKO 

Evropska Unija jedva je uspjela da usvoji šesti paket sankcija, uz mnogo izuzetaka.

Najbitnije pitanje evropskog embarga na kupovinu ruske nafte ostalo je realizovano djelimično. Sve što se tiče naftnih cjevovoda - ostaje kako je i bilo. Mađarska, koja je namjerno ušla u potpunu zavisnost od ruskog plina i nafte, uprkos tome što je članica EU i NATO, kršeći Evropske preporuke o izbjegavanju kupovine energenata iz jednog izvora snabdijevanja, blokirala je odluku o sveobuhvatnom naftnom embargu.

Moskva  je svojevremeno stavila mađarsku ekonomiju na rusku plinsku i naftnu iglu uz pomoć Viktora Orbana, koji je u potpunosti prihvatio zavisnost Budimpešte od Kremlja i njegovih spoljnopolitičkih želja.

Tako je Orban blokirao ne samo potpuni naftni embargo, već i najavio da ni u sljedećem paketu neće uvesti zabranu na kupovinu ruskog plina, koji inače Moskvi donosi najviše evropskog novca za pokriće ogromnih troškova vođenja rata u Ukrajini.

I ako propagandisti iz Kremlja govore da će ruska vojska, poslije osvajanja Donbasa, stati tek u Engleskoj, novinar blizak Orbanu u listu Madgyar Nemzet, Žolt Bajer, krivi Ukrajinu da je ona potpuno ukinula uvoz ruskih knjiga kao što je nacistički režim u Trećem Rajhu zabranio knjige napisane Jevrejima, a poslije ih palio, što je kasnije prešlo u spaljivanje ljudi.

Samo da podsjetim Žolta Bajera da su baš Ukrajinci najviše u Evropi stradali od rata, koji su započeli nacisti. Poginulo je 10 miliona Ukrajinaca, a demografski gubici preko 14 miliona.

Novinar iz Budimpešte zaboravio je da je ovaj grad od nacista oslobodio Treći Ukrajinski front, gdje su Ukrajinci među sovjetskim vojnicima bili ogromna većina. A Mađarska je u to doba je bila najodaniji saveznik Hitlera i njena vojska u vrijeme okupacije Ukrajine ubila je nekoliko stotina hiljada civila.

A pored istorijskog grada Černigova u gradiću Korjukivka u 1943. mađarski okupatori ubili su 7 hiljada Ukrajinaca.

Nirnbergski Tribunal to je priznao kao najveći zločin protiv civilnog stanovništva u toku Drugog svjetskog rata. Izvinjenje za ovaj neljudski čin kao i rušenje Ukrajine mađarskom okupatorskom vojskom nije stiglo u Kijev ni do danas. Tek za 52 godine veći zločin od toga napravljen je u Srebrenici.

A Viktor Orban daje podršku i onim političarima koji nisu priznali ubistva u Srebrenici kao genocid. A u Srebrenici na strani vojske bosanskih Srba ratovala su takođe dva odreda ruskih kozaka i ruskih dobrovoljaca, koji su eventualno mogli biti saučesnici ubistva osam hiljada mirnih građana.

Sada je u Ukrajini ruska vojska namjerno uništila stotine škola i gimnazija, biblioteka, univerziteta, koji nisu vojni objekti. Ja sam profesor Državnog poreznog univerziteta u Irpenju, zgrade koju je potpuno srušila ruska Vandalska vojska.

Ideolozi rusizma – ruskog fašizma smatraju ukrajinske škole i univerzitete najvećo prijetnjom za ruski svijet. Obrazovani Ukrajinci vrlo su opasni za Kremlj, koji već 20 godina sistemski oglupljuje sopstveno stanovništvo preko moskovske televizije i medija koji siju otrov mržnje prema drugim narodima i kulturama.

Ako Žolt Bajer ne zna, na privremeno okupiranoj teritoriji juga Ukrajine ruska vojska zabranila je korištenje ukrajinskih knjiga u nastavama u obrazovnim institucijama. One su spaljene u školskim dvorištima. Učiteljima je zabranjeno da vode nastavu na ukrajinskom jeziku.

Ruski okupatori uništili su svu infrastrukturu za prenos ukrajinskih programa i odmah instalirali rusku televiziju sa moskovskom propagandom, koja tvrdi da će ruski vojnik doći i do Engleske.

Zato su Letonija, Poljska i Slovačka na samitu u Davosu poručile da su one moguća meta napada ruske vojske ako padne Ukrajina.

Izgleda da je politički mentor mađarskog novinara Viktor Orban već dogovorio sa Putinom da, kad ruske trupe krenu u osvajanje Zapada, da prođu malo sjevernije, kako ne bi uzrujali stanovništvo saveznika odanog odanog Kremlju.

I još bih podsjetio Žolta Bajera da je baš u Ukrajini predsjednik države Jevrej i u zemlji sigurno nema progona ovog naroda. A Viktor Orban nikako ne može pronaći normalne veze s najpoznatim mađarskim Jevrejem, finansijerom, promoterom liberalnih ideja Georgom Sorošom. Njegovo aktivno djelovanje kod sebe u zemlji mađarski premjer je potpuno zabranio. Tako novinarski potrčko Orbana i Putina mora mnogo više razmisliti da li da djeli savjete Ukrajini, koja se svim silama bori sa neprijateljem zapadnih vrijednosti i civiliziovanog razvoja čovječanstva - Kremljem i njegovom naoružanom do zuba hordom koja je došla da uništi stari evropski narod i njegovu državu, koja postoji 1.500 godina.        

(Antena M)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...