SENZACIONALNO OTKRIĆE: Podmornica otkrila potonule brodove krcate zlatom iz 17. stoljeća...

Podmornica je otkrila još dva potonula broda u neposrednoj blizini - kolonijalni brod i škuna za koje se vjeruje da su iz istog povijesnog razdoblja.

  • Šareni svijet

  • 07. Jun. 2022  07. Jun. 2022

  • 0

Kolumbijski mornarički oficiri koji su nadgledali mjesto brodoloma galije San Jose otkrili su još dva davno potonula broda u neposrednoj blizini, izjavio je u ponedjeljak kolumbijski predsjednik Ivan Duque.   

Galija San Jose, za koju povjesničari vjeruju da je prenosila blago koje bi u današnje doba bilo vrijedno milijarde dolara, potonula je 1708. u blizini kolumbijskog lučkog grada Cartagene. Oko potencijalnog vađenja potonulog broda već se desetljećima vode sudski sporovi.

Podmornicom na daljinsko upravljanje koja je zaronila na 900 metara dubine otkrivene su nove snimke potonule galije, izjavili su Duque i mornarički oficiri u videoporuci.

Podmornica je otkrila još dva potonula broda u neposrednoj blizini - kolonijalni brod i škuna za koje se vjeruje da su iz istog povijesnog razdoblja, kolumbijskog rata za neovisnost od Španjolske, prije otprilike 200 godina.

"Sad imamo i dva nova otkrića u istom području, koja predstavljaju nove prilike za arheološka istraživanja. Tako da posao tek počinje", izjavio je admiral Gabriel Perez.

Snimljene zlatne poluge

Nove snimke sa San Josea dale su do sada najbolji uvid u blago koje je ova galija prevozila. Snimljeni su zlatne poluge, zlatnici, topovi izrađeni u Sevilli 1655. te netaknuto porculansko posuđe.

"Zamisao je da sve to prikupimo i stvorimo održivi financijski mehanizam za buduća istraživanja. Na taj ćemo način zaštiti blago, naslijeđe galije San Jose", izjavio je predsjednik Ivan Duque.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...