IZNENADNO OTKRIĆE: Znanstvenici misle da su možda otkrili "tajnu" jutarnjih mučnina…

Zanimljivo je otkriće do kojeg su došli daljnjom analizom podataka iz zasebne studije koja je obuhvatila 18.000 žena u Škotskoj.

  • Zdravlje

  • 24. Jun. 2023  

  • 0

Velik broj žena u trudnoći pati od mučnine. Kod nekih žena to su lagane mučnine koje brzo nestanu, dok su kod drugih toliko jake, da žene završavaju u bolnici zbog dehidracije. Procjenjuje se da oko dva posto žena razvije najteži oblik mučnine u trudnoći, poznat kao hiperemenza gravidarum.

Znanstvenici već dugo znaju da su jutarnje mučnine (iako se mogu pojaviti u bilo koje doba dana), reakcija tijela na promjene u razini hormona uzrokovane trudnoćom. No, istraživači na čelu s opstretičarkom Marlenom Fejzo, napokon su izdvojili hormon koji bi mogao biti glavni krivac za mučninu u trudnoći.

Još 2000. godine u krvnom serumu trudnica otkriven je hormon nazvan GDF15, da bi potom kasnijim istraživanjima ljudskih gena otkrili dva gena koji su odgovorni za kodiranje GDF15. Fejzo i njeni kolege s Medicinskog fakulteta Keck u Južnoj Kaliforniji, dodatnim su istraživanjem uspjeli povezati GDF15 i hiperemenzu.

Naša otkrića smjestila su GDF15 u vezu s mučninama i povraćanjem u trudnoći te vezom s hiperemenzom i jasno ukazuju na put do strategija za njegovo liječenje i prevenciju, pišu istraživači u predizdanju svoje studije koja još nije recenzirana.

Naime, njihova bi otkrića mogla dovesti do ranijeg otkrivanja hiperemenze i potencijalnog stvaranja tretmana koji bi donijeli olakšanje trudnicama.

Zanimljivo je otkriće do kojeg su došli daljnjom analizom podataka iz zasebne studije koja je obuhvatila 18.000 žena u Škotskoj. Otkrili su da su žene koje su prije trudnoće u tijelu imale višu razinu GDF15, imale manji rizik od razvoja hiperemeze.

Kao da više razine GDF15 prije trudnoće nude neku zaštitu od hiperemeze, desenzibilizirajući žene na hormon tako da ima manji učinak izazivanja povraćanja, sugeriraju Fejzo i kolege.

Dodaju kako novi dokazi ukazuju na to da je "ozbiljnost mučnine i povraćanja u trudnoći rezultat interakcije GDF15 dobivenog iz fetusa i majčine osjetljivosti na ovaj hormon, što je uvelike određeno njezinom prethodnom izloženošću tom istom hormonu."

Ističu kako je potrebno više istraživanja kako bi se ova hipoteza potvrdila, ali se nadaju da bi priprema, u obliku povećanja razine GDF15 prije trudnoće, mogla pomoći u sprječavanju razvoja hiperemenze, a njegovo snižavanje tijekom trudnoće moglo spriječiti mučninu. No, dodaju kako se u tim istraživanjima prije svega treba voditi sigurnošću majke i djeteta, kako terapija za smanjenje mučnine ne bi negativno djelovala na razvoj same trudnoće. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...